5926

Kako prepoznati, sprečiti i lečiti prehladu kod pasa

Kijanje, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi. Međutim, prehlada nije isključivo bolest ljudi jer se vrlo lako i naši ljubimci mogu prehladiti.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Psi su izloženiji bakterijama i različitim mikroorganizmima od ljudi, pogotovo oni ljubimci koji provode više vremena na otvorenom. Hladno i vlažno vreme, blato i stalne promene temperature stavljaju imunološki sisitem životinja na probu.

Najčešći simptomi prehlade vašeg ljubimca su slični ljudskim: kašalj, kijanje, curenje iz nosa, neprirodni umor, lagano povišena temperatura. Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima koji mogu biti obična prehlada, virusna infekcija, migrirajuće gliste, ali i bolesti srca, pa bi zato trebalo biti oprezan prilikom davanja terapije psu.

Svakako najbolji savet je da posetite svog veterinara koji će vam reći radi li se samo o prehladi ili, ako posumnja u nešto drugo, napraviti dodatne pretrage.

Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina kojima možete pomoći svom ljubimcu. Pre svega, pojačajte mu imunitet, a ako pas živi na otvorenom, osigurajte mu neko toplo mesto unutar kuće. Ako primetite da vam ljubimac ima upaljene sluznice, možete mu olakšati dečjim propolisom, ali potporna terapija koju će vam prepisati veterinar je nužno potrebna kako se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija.

Pokušajte da povećate unos tečnosti davanjem mlake supe ili jogurta (nikako iz frižidera, neka odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi). Kada vam je ljubimac bolestan, setite se da i njemu treba dodatna pažnja, baš kao i nama.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *