7934

Nauka: I psi koriste mimiku da komuniciraju

Znate onaj tužni izraz lica vašeg ljubimca? Naučnici su ga proučavali i otkrili nešto što morate da znate.

 

 

Izvor: Blic.rs
Kada psi nešto hoće, obično iskrive glavu i nameste najslađi izraz lica. Tada morate biti veoma čvrsti da im ne biste popustili. Vlasnici su oduvek sumnjali da to namerno rade, a sada je to i naučno dokazano: psi su sposobni da koriste mimiku u svrhu komunikacije.
Biolog Džulijen Kaminski s Univerziteta Portsmut (Velika Britanija) i njen tim sproveli su istraživanje u kome su učestvovala 24 psa kućna ljubimca različitih rasa, a rezultate su objavili u časopisu Scinetific Reports.

Onda kada bi im osoba direktno posvetila pažnju, psi su pravili različite izraze lica, a najčešće čuveni “pseći pogled” s podignutim obrvama. Takva mimika mogla bi da bude svestan pokušaj da uspostave komunikaciju, zaključuju naučnici u studiji.

Do sada se pretpostavljalo da je životinjska mimika – ma kako izražajna bila – posledica nenamernog ispoljavanja emocionalnog stanja, a ne nameran pokušaj komunikacije. Jedino kod primata, kao što su orangutani, utvrđeno je da je mimika direktna posledica prisustva publike.
Kaminski i njen tim su rešili da ispitaju da li i pseća mimika zavisi od pažnje ljudi.

Zato su pse doveli u tri četiri različite situacije: čovek im se okrenuo (sa, odnosno bez poslastice), a zatim bi im okrenuo leđa, jednom sa, drugi put bez poslastice. U sve četiri situacije naučnici su snimali pse.

Rezultat: pseća mimika je bila znatno izraženija kada im je čovek bio okrenut licem, a poslastice, na iznenađujući način, nisu igrale nikakvu ulogu.

– Prema tome, možemo da zaključimo da izraz lica kod pasa zavisi od toga da li ih posmatramo, a ne od toga da li su uzbuđeni – kaže Kaminski.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *