EH3941P

Ernest Hemingvej se divio mačjoj nezavisnosti

Prvu mačku poznati nobelovac, avanturista i svetski putnik dobio je od brodskog kapetana u gradu Ki Vestu na Floridi gde je živeo godinama. Ova maca po imenu Grudva snega (Snowbal), za koju se veruje da je bila rase mejn kun, rođena je s prekomernim brojem prstiju – imala ih je šest.

 

Izvor: magazin Mačka

Ovaj deformitet poznat je pod imenom polidaktilizam. Nakon nje, brojne mačke s ovom deformacijom živele su u Hemingvejevom domu, a zbog njegove privrženosti svojim pomalo neobičnim mezimicama, danas se sve mace rođene s ovim deformitetom nazivaju Hemingvejeve mačke.

Zabeleženo je da se macama divio zbog njihove inteligencije, elegancije, hrabrosti i nezavisnosti. Svojim ljubimcima davao je imena filmskih zvezda i likova iz svojih romana. Jedna za drugom, mace su dolazile u njegov dom i tu ostajale. Pravile su mu društvo dok je pisao, jedna je s njim čak volela i da popije po koju kap viskija. Na Kubi ih je u njegovom domu živelo čak 30.

„Mačke su stvorene da bi opovrgle dogmu da je suština svih stvari da služe čoveku“ – rekao je Hemingvej

Poznati pisac, genije i ludak, kako su ga mnogi zvali, bio je strastveni lovac, pa je imao i nekoliko lovnih pasa. Obožavao je životinje i uvek im se radovao, mazio ih i puštao da gospodare kućom.

Ostala je upamćena njegova izjava: „Ljudima gotovo uvek polazi za rukom da sakriju svoja osećanja, mačkama nikada.“ Danas u muzeju Ernesta Hemingveja na Floridi živi pedesetak mačaka, mahom potomaka njegove prve ljubimice Grudve snega i gotovo polovina ima šest prstiju.

EH8505(A)P

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *