5548

Neprijatan zadah kod pasa: Vlasnici zapostavljaju higijenu zuba

Poražavajuć podatak poslednjeg istraživanja pokazao je da čak 80 odsto vlasnika pasa zapostavlja higijenu zuba i usne šupljine svog ljubimca.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci
Dešava li vam se da poželite da izljubite svog mezimca, a onda vas od toga odvrati neprijatan zadah iz njegovih usta?
Niste jedini, jer rezultati poslednjih istraživanja pokazuju da čak 80 odsto vlasnika zapostavlja zdravlje zuba i usta svog mezimca, pa je očekivani ishod zanemarivanja oralnog zdravlja – nepodnošljivi zadah.

Stručni naziv za pojavu neugodnog zadaha je “halitoza”, što je zapravo posledica bakterijskih naslaga na jeziku, upaljenih desni, pokvarenih zuba ili pak pojedinih bolesti kao što su dijabetes, bolesti probavnog sistema i bronhija.

Prva stvar koju bi trebalo proveriti je u kakvom su stanju ljubimčevi zubi. Najčešće problem sa zubima možemo prepoznati po žućkastim naslagama, krvarenju desni, teškom žvakanju i odbijanju hrane jer ih bole zubi.

Zubni kamenac najčešće pogađa očnjake i sekutiće, a potom kutnjake. Vlasnici često prvo primete loš zadah iz usta psa i to smatraju normalnim jer “to je ipak pas”. Međutim, loš zadah iz usta znači da ljubimac više nema samo problema sa zubnim kamencem, nego da je počela da se stvara i upala.

Pročitajte još: Jedini zubar za ljubimce u Srbiji

Neke poslastice za pse mogu izazvati karijes, kamenac, plak, upalu desni, gingivitis. Psi ponekad mogu i naslediti probleme sa zubima, pa je moguće da pas ima parodontozu. Bakterije u njihovim ustima stvaraju naslage i karijese koji vode do upale desni i paradentoze.

Problemi sa zubima mogu biti vrlo bolni za psa i na kraju uzrokovati njihov gubitak te čak i oštećenje bubrega i srca. Higijenu zuba trebalo bi održavati redovno, a da biste bili uspešni u tome, najbolje je početi s pranjem zuba još dok je pas štene kako bi se navikao.

Postoje čak i igračke koje su specijalno napravljene kako bi psu koji ih žvače dodatno čistile zube.
Ako su zubi u redu, svakako trebate posetiti veterinara i napraviti kompletan sistematski pregled kako bi se tačno ustanovio razlog lošeg zadaha.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *