Portugalci

Predstavljamo vam sedam najpoznatijih rasa iz Portugalije

Ovi psi su odlični plivači i hrabri čuvari

 

 

Izvor: magazin Pas

Upoznajte prelepe Portugalce 🙂

 

PODENGO PORTUGUES (portugalski hrt)

PODENGO PORTUGUES

Podengo ili, kako ga drugačije zovu – vorenski gonič, portugalski je hrt,blizak hrtu s Ibice, koji spada u hrtove s velikim uspravljenim ušima. Veoma je rasprostranjen u Portugalu, a prvenstveno se sreće na severu zemlje, gde se na osnovu njegove prirodne obdarenosti koristi za hvatanje kunića, lov u progonu, pojedinačno ili u hajci. Zbog toga ova rasa nosi ime „kunićarski pas”. Psi ove rase veoma su cenjeni i kao čuvari.

Ne zna se mnogo o njegovom poreklu. Postoji u tri varijante: veliki portugalski hrt je veoma redak i u čoporu lovi krupnu divljač. Portugalski hrt srednjeg rasta, lovi zečeve i izuzetno je popularan pas za pratnju.

Portugalski hrt je blizak španskom hrtu.Uši su prave i izuzetno pokretljive. Rep stoji vodoravno kad je pas u pokretu, a spušteno kad se odmara. Svaka varijanta rasta ima dve vrste dlake: kratku i grubu. Dlačni pokrivač je sačinjen od kratke, sjajne dlake, a boje mogu biti svetloriđa sa zatamnjenjem ili sivim tonovima. Može se javiti u jednoj boji ili riđe-beloj boji.

Nije pas koji preterano voli gužvu i društvo, s drugim životinjama ume da bude promenljivog raspoloženja, a ukoliko želite da ga dresirate neće biti reč o lakom zadatku.

PERDIGUEIRO PORTUGUES (portugalski jarebičar)

PERDIGUEIRO PORTUGUES

Poreklo portugalskog ptičara još je nepoznato, ali najbrojnija su mišljenja da ovi psi potiču s Orijenta. Reč je o oštroumnom radnom psu. Dobar portugalski ptičar pokazuje izvanrednu spremnost da svoj posao uradi inteligentno i nekad s izraženim lukavstvom.

Izvanredno je nežan, veoma ponizan, pa ponekad može biti dosadan i neprijatan. U nedostatku vaspitanja ni goste ne štedi, a izgovorenim komandama se najčešće uopšte ne povinuje. Veoma je druželjubiv, ponekad nešto neobuzdaniji, nasuprot sebi ravnima.

Dlaka mu je kratka, snažna, dobro priležuća, ne premekana, gusta. Prirodno je raspoređena i približno ravnomerna po celom telu, osim pod pazuhom i preponama, gde je svetla i mekša. Na glavi, posebno na ušima, dlaka je kratka i fina, i skoro da je veoma mekana, pre svega na poslednjem delu, gde je kao somotom obložen. Nema podlake.

Nije prikladan za stan, voli da se kreće napolju, ali ga ipak smatraju lošim čuvarom. S druge strane izrazito je lojalan vlasniku i zbog svog temperamenta posebno pogodan pas za decu.

CAO DE AGUA PORTUGUES (portugalski pas za vodu)

CAO DE AQUA PORTUGUES

Reč je o veoma retkoj pasmini. Vekovima naviknut na život po brodovima portugalskih ribara, odličan je plivač, ume čak i ustima da uhvati i donese ribu pobeglu iz mreže. Spretan je i za skupljanje mreža, pa će lako pokupiti sve što bi palo u vodu. Danas služi kao pas za pratnju.

Srednjeg je rasta, snažan, okretan, otporan na hladnoću. Dlaka je bujna, svilenkasta.

Divnog je temperamenta − dobar, hrabar bez agresivnosti i nervoze, vrlo inteligentan, veseo, lako se dresira, odličan pas za početnike. Uvažava autoritet gospodara, pa čak i dece. Privržen je porodici, strpljiv je i nežan prema deci, i sasvim bezopasan za goste i ostale životinje. Retko laje.Veoma prilagodljiv i čist kućni pas, bez i najmanje neugodnog mirisa.

Nema poddlaku, pa se i ne linja kao ostale pasmine i zato je pogodan za one koji pate od alergija. Strpljivo podnosi šišanje i kupanje.U kući je mala maca, a napolju veoma temperamentan.

CAO DA SERRA DE AIRES (aireški ovčar)

CAO DA SERRA DE AIRES

Ovaj portugalski ovčarski pas je pasmina srednje veličine, duge dlake i izvorno uzgojen u Portugalu. Aireski ovčar je veoma odan i pametan pas koji pokazuje veliku radost u poslu koji mu je prvobitno namenjen, mada se odlično snašao i kao kućni ljubimac. Izuzetno je prijatan, snažno vezan za vlasnika i njegovu porodicu.

Pasmina je veoma staložena i pristupa nepoznatim osobama i drugim psima bez straha, ali lako prepoznaje opasnost. Pokazuje visoku radnu inteligenciju, pa se svaki vlasnik aireškog ovčara ponosi njegovom brzinom učenja.

Dlaka mu je glatka i lagano talasasta. Ima dugu bradu, brkove i obrve koje ne pokrivaju oči, nego padaju sa strane. Nega dlake je za tako dugodlakog psa minimalna, jedno malo jače četkanje jednom nedeljno. Boje kod pasmine su crna, siva i smeđa.

S dresurom bi trebalo početi u najranijoj mladosti jer u suprotnom počinju da pokazuju tvrdoglavost.Kao štencima potrebno je temeljna socijalizacija i puno ljubavi. Prema porodici se ponašaju zaštitnički, na decu paze kao što bi pazili i na ovce − ne ispuštaju ih iz vida i veoma ih pažljivo čuvaju.

CAO DA SERRA DA ESTRELA (estrelski planinski pas)

CAO DA SERRA DA ESTRELA

Ovaj planinski pas pripada mastifima i jedna je od najstarijih rasa Iberijskog poluostrva. Ime je dobio po planinskom predelu gde je i nastao. Veoma liči na leonbergera, snažan je pas, navikao da radi na pašnjacima, na velikoj visini.

Hrabar je, ničeg se ne plaši i neustrašivo brani stado od vukova i čuva izolovane kuće. Jak i izdržljiv, a zahvaljujući svom njuhu dobar je lovac na sitnu i krupniju divljač.

Istovremeno je tražen i kao kućni ljubimac. Lagodan život mu prija, ali pod uslovom da nije stalno zatvoren. Impresivnog je izgleda, a ima temperament poslušnog i voljenog psa.

Estrelski pastirski pas je borben, neustrašiv prema neprijatelju, ali odan, poslušan i nežan prema svom gospodaru. Inteligentan je i otvoren prema dresuri.

Portugalci ga još uvek smatraju radnim psom, ali sve više ga koriste za zaštitu svojih kuća. Grubog izgleda, ima poludugu, bujnu dlaku, koja podseća na dlaku koze. Udvostručena je debelom i nežnom poddlakom.Riđe je boje, raznih nijansi, može da bude prošarana crnom, a ne mora. Dozvoljene su bele mrlje.

CAO FILA DE SAO MIGUEL (pas Sv.Miguela)

CAO FILA DE SAO MIGUEL

Pas Sv. Miguela je rustična i dominantna životinja, sposobna da preko cele godine bude na otvorenom prostoru, čuvajući stoku i imanje vlasnika. Odbeglu stoku grize za članke kako je ne bi povredio.Veoma je inteligentan i brzo uči i najzahtevnije komande. To je pas oštrog temperamenta, ali veran i poslušan gazdi. Snažno brani svoju teritoriju.

Ovaj pas može da bude izuzetan čuvar ukoliko ima autoritativnog vlasnika. Potrebna mu je rana socijalizacija, s ljudima i drugim psima, a naročito s decom jer je ova rasa po prirodi nepoverljiva prema strancima.

Porodica koja ima ovog psa treba da postigne status lidera čopora. Prirodni instikt psa je da ima vođu, i ukoliko to nije čovek, pas preuzima tu ulogu, pa postaje neposlušan, svojeglav, čak i agresivan. Dlaka mu je gusta, gruba, lagano raščupana prema repu. Srednje je veličine, pa ženka teži do 30, a mužjak do 35 kilograma.

CAO DE CASTRO LABOREIRO (pastirski pas iz Laboreira)

CAO DE CASTRO LABOREIRO

Ovaj planinski pas pripada veoma staroj rasi Iberijskog poluostrva, a ime je dobio po jednom malom portugalskom selu, centru oblasti u kojoj je veoma popularan.

Pastirski pas velike hrabrosti, on je izvrstan čuvar stada, i ne preza od suočavanja s vukovima. Iz daleka može da se prepozna po vrlo karakterističnom lavežu koje ide od niskih ka visokim tonovima.

Pastirski pas iz Laboreiraje miran i prisan, voli život u porodici i cenjen je i kao kućni ljubimac i kao čuvar kuće. Kršan i snažno građen, ovaj pas ima tanku i usku glavu, što je svakako neobično za psa tog tipa.

Druga posebnost su mu sedlasta leđa. Ima dugačak i bujan rep, a drži ga nisko. Dlaka je kratka, hrapava na dodir, a da pri tom nije tvrda. Udvostručena je poddlakom, nežnom i debelom. Može da poživi i 15 godina.

 

Nešto više o Portugaliji

* Portugalci su jedna od najstarijih evropskih nacija. Portugalija je bila svetska sila u doba otkrića, jer su portugalski moreplovci otkrili pomorski put do Amerike, Afrike, Indije i Dalekog Istoka.

* Univerzitet Coimbra osnovan je 1290. i jedan je od najstarijih u Evropi.

* Most Vasco da Gama u Lisabonu najduži je most u Evropi sa 17.185 metara.

* Ime Portugalija potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena, a znači „Lepa luka”.

* Portugalija je deo Evropske unije od 1986. godine.

* Najpoznatija portugalska muzika je fado, vrsta melanholične muzike.

* Ima oko deset miliona stanovnika, od čega 9,6 miliona Portugalaca, a ostatak čini tridesetak drugih naroda.

* Glavni poljoprivredni proizvodi su pšenica i kukuruz, a poslednjih godina nafta je glavni industrijski proizvod.

Zanimljivost

Ako na stolu u portugalskim restoranima ne vidite so i biber, nemojte da pitate konobara da vam ih donese. U ovoj zemlji traženje dodatnih začina kuvar tumači kao uvredu. A kuvari su veoma cenjeni.

Da li znate da… je portugalski jezik je službeni jezik devet zemalja i govori ga oko 230 miliona ljudi širom sveta

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *