Glavna fotka 4749

Ovo su bolesti od kojih pate mace s ulice

Dobri ljudi često udomljavaju mace s ulice, ali se odmah, osim s buvama, susretnu i s upalama gornjeg respiratornog sistema koje najpre primetimo na očima. Najčešće upale očiju kod malih mačića s ulice su herpes virus i calicivirus.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Herpes virus je iz roda varicellovirus i uzrokuje mačji virusni rinotraheitis, na koji otpada oko 50% virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta kod mačaka. Mačji rinotraheitis febrilna je i vrlo zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje iznenada, javlja se tokom cele godine s većom učestalošću u hladnijim mesecima.

Izvor infekcije je bolesna mačka. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma) koje omogućuju neprimetno širenje uzročnika. Virus se izlučuje iscetkom iz očiju i nosa i sekrecijom iz nosa.

Bolest se ispoljava groznicom, konjunktivitisom, obilnim iscetkom iz nosa i očiju koji može začepiti nosnice i slepiti očne kapke, kijanjem i promenama na prednjim disajnim putevima, zbog čega mačke otežano dišu, ne jedu i gube na težini. Ova bolest dovodi do poremećaja pulmonalnih obrambenih mehanizama, predisponirajući mačke za sekundarne bakterijske infekcije. Temelj terapije je održavanje prohodnosti disajnih puteva inhaliranjem.

Dehidraciju suzbijamo fiziološkim rastvorom intravenoznim putem ili u lakšim slučajevima oralno rehidracijski. Sekundarne bakterijske infekcije suzbijaju se antibioticima širokog spektra. Lokalno se primenjuju antibiotske masti i kapi za oči. Isto tako je važna potpora imunom sistemu vitaminima A, B-kompleksom i vitaminom C. Mačići se vakcinišu u dobi od 8 do 9 nedelja, a potom se revakcinišuu u dobi od 12 nedelja. Svake godine mačke se mogu revakcinisati kombinovanom vakcinom koja osim za rinotraheitis pruža zaštitu i protiv panleukopenije i mačje kalicivirusne infekcije (blaže respiratorne bolesti mačaka od rinotraheitisa).

Calicivirus

Mačji kalicivirus ili feline calicivirus (FCV) je RNA virus koji pripada porodici Caliciviridae. To je najčešća virusna zarazna bolest gornjih disajnih puteva kod mačaka. Simptomi su slični srednje jakom gripu pa retko izazivaju ozbiljnije probleme i komplikacije. Najčešći problemi ili komplikacije se pojavljuju kod mladih mačića ili starijih ljubimaca. Uzročnik se izlučuje preko iscetka iz očiju i nosa, stolicom, mokraćom, a najčešće se širi i u okolinu direktnim kontaktom.

Uzročnik je poprilično otporan na nepovoljne spoljašnje uslove kao i dezinficijense. Klinička slika bolesti se najčešće pojavljuje u intervalu od 3-5 dana od trenutka ulaska uzročnika u organizam mačke. Bolest karakteriše iscedak iz nosa, suzenje, gubitak apetita, povišena telesna temperatura, pojavljivanje ulkusa i otvorenih rana u usnoj šupljini. Ponekad može doći do otežanog kretanja i šepanja kao posledice bolova u zglobovima i mišićima.

Za ovu bolest nema neke specifične terapije. Koriste se antibiotici kako bi sprečili pojavu ili razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija te rehidracija. Velika važnost se pridodaje profilaksi. U svrhu profilakse se primenjuje vakcinacija mačića u dobi od 8-9 nedelja te njihova revakcinacija u dobi od 12 nedelja. Vakcinišu se isključivo zdrave mačke jer u protivnom može doći do neželjenih efekata.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *