5107

Katahula leopard pas: Atleta, pronicljiv, energičan

Ovaj pas neobičnog imena (i izgleda – njegovo telo prekriveno je mrljama nalik onima kod leoparda) potiče iz okoline Kahula jezera u američkoj državi Luizijana po kome je i dobio ime.

 

 

 

Izvor: magazin Pas

Catahoula je reč indijanskog porekla i znači sveti. Prema podacima, prvi naseljenici ovog područja u gustim šumama naišli su na krda divljih svinja i veliki broj ovih pasa koji su autohtona vrsta u ovom delu SAD. 1979. godine proglašen je za zvaničnog psa države Luizijana.

S obzirom na to da su delili stanište s divljim svinjama, prirodno je bilo da ih gone, pa su tako i danas poznati kao izvrsni psi goniči. Upravo zbog te osobine često su prevoženi u Venecuelu gde i danas paze na stada i teraju stoku. U Kanadi, na primer, izvrsni su kao radni psi koji vuku sanke, a neretko su i pobednici u trkama pasa koji vuku saonice.

5110

Interesantno je da se njihova dlaka javlja u čak deset boja. Ovo je pas upečatljivog izgleda, žilav, pravi atleta i izvrsni radni pas neiscrpne energije. Potreban mu je dosledan vlasnik koji će ga odmalena socijalizovati i pravilno trenirati, s puno strpljenja. Odličan je pas čuvar i oglašavaće se glasnim lavežom kako bi vas upozorio na strance ili neku opasnost. Radoznao je, izuzetno privržen porodici u kojoj živi, ali nikako nije dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale pse.

Vlasnici kažu da psi ove rase nepogrešivo čitaju karakter ljudi

Veoma je inteligentan i lako ga je trenirati. Iako se odlično slaže s decom, nikada ih ne bi trebalo ostavljati same jer ih u igri može odgurnuti i tako nenamerno povrediti jer je velik i snažan. Ne preporučuje se osobama koje žive u stanu, i ova pasmina nikako ne voli samoću. Idealno bi bilo da živi u kući s prostranim dvorištem, ali da ne boravi stalno u dvorištu jer mu je iznad svega potrebno društvo vlasnika. Oprezni su prema strancima i njihovi vlasnici kažu da nepogrešivo čitaju karakter ljudi.

Tokom dana im je potrebno najmanje sat vremena intenzivne fizičke aktivnosti. Nije prijateljski nastrojen prema drugim psima (naročito mužjacima), pa ga ne bi trebalo šetati bez povoca.

5108

Obožava igre s loptom, žmurke, trčanje, da hvata frizbi, a uživa i u učenju trikova. Ovi psi spadaju i u izvrsne plivače, u čemu im pomaže i to što su im prsti spojeni kožicom, pa su kao ribe u vodi. Ako su njegovi vlasnici avanturisti, uvek će rado s njima ići na planinarenje i u duge šetnje prirodom. Odličan je kandidat za sportskog psa i agiliti treninge.

Spadaju u veoma zdravu pasminu s retkim zdravstvenim tegobama, ali zabeleženo je da neki primerci mogu patiti od displazije kuka ili gluvoće. To su veliki pse i životni vek im je od deset do 12 godina. Nega njihovog krzna nije zahtevna jer imaju kratku dlaku. Veoma se malo linjaju i dovoljno ih je očetkati jedanput nedeljno. Težine su od 23 (ženke) do 40 kilograma (mužjaci), visine od 50 do 60 centimetara. Mogu imati oči različite boje, ali inače su plave, zelene ili braon.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *