vlasotince

Vlasotince: Prvo prihvatilište za napuštene životinje

U Vlasotincu je juče završena izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje, koje će ta opština koristiti zajedno sa Bojnikom. U prihvatilištu površine 400 kvadrata ima mesta za 100 životinja, a opremljeno je i ambulantom, stacionarom i dvema prostorijama za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću “Komunalac”.

 

Izvor: Tanjug, B92.net/ljubimac

Zaposleni iz obe opštinske uprave i predstavnici civilnog društva prošli su obuku o brizi i pravilnom ponašanju prema napuštenim životinjama, kao i o zakonskom okviru iz ove oblasti, saopštila je Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS). Prihvatilište je izgrađeno uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

  • Danas imamo objekat u kome će se na zakonit i human način tretirati napuštene životinje, a kada se završi nabavka vozila za hvatanje nezbrinutih životinja, prihvatilište će početi da radi punim kapacitetom – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

On očekuje da će uskoro biti manje napuštenih životinja na ulicama, ali i da će se smanjiti broj odštetnih zahteva sugrađana. Naime, kako je naveo Torodović, samo u prošloj godini na ime naknade štete zbog ujeda pasa isplaćeno je gotovo 3,6 miliona dinara.

Nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES Marko Vujačić kaže da je projekat izgradnje prihvatilišta koncipiran u skladu sa zakonskim propisima i dobrim evropskim praksama, doprinosi zaštiti i dobrobiti životinja.

  • Takođe, uz adekvatniju brigu o životinjama doprinosi se i bezbednosti i dobrobiti ljudi – rekao je Vujačić.

Projekat je, kaže, rezultat međuopštinske saradnje Vlasotinca i Bojnika, što predstavlja dobar primer kako male opštine poslove iz svoje nadležnosti mogu da sprovedu ekonomičnije i delotvornije ako rade zajedno.

Opština Vlasotince dodelila je zemljište na korišćenje bez naknade, dok će u održavanju prihvatilišta i njegovom finansiranju učestvovati obe opštine. U pripremi i sprovođenju projekta konsultovani su i predstavnici organizacija za brigu o životinjama, a Društvo za zaštitu životinja “Protekta” iz Vlasotinca će biti uključeno u njegov dalji rad.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *