jesen

Leptospiroza: S jeseni pse vrebaju opasne bakterije

S jesenjim kišama dolaze i dodatne opasnosti za kućne ljubimce, posebno za pse. Iako je jesen godišnje doba kada vlasnici kućnih ljubimaca ipak malo odahnu od krpelja i straha od toplotnog udara, i dalje moraju biti na oprezu.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Kada god prolazite pokraj ustajale vode ili lokve u kojoj će se vaš ljubimac poigrati ili možda napiti vode, budite posebno oprezni. Leptospiroza je opaka i vrlo često smrtonosna bolest. Spada u grupu zoonoza, što znači da je opasna i za životinje i ljude.

Šta je zapravo leptospiroza i kako se prenosi?

Leptospiroza je akutna infektivna bakterijska bolest domaćih i divljih životinja i čoveka. Uzročnici leptospiroze su pokretne spiralno zavijene bakterije iz porodice ‘Leptospiraceae’, rod Leptospira.

Bolest se prenosi direktno – seksualnim kontaktom, preko placente i ugriznih rana i posredno – kontaminiranom vodom, hranom i predmetima, a od bolesti mogu da obole sve životinje bez obzira na godine, no najsklonije su obolevanju životinje slabijeg imuniteta i one koje žive u lošim higijenskim uslovima.

Pacovi i miševi doživotni su izlučivači leptospira urinom (ujedno su i rezervoari uzročnika). Iako ne mora da pokazuje simptome zaraze, pas može biti prenosnik sve do dve godine od zaraze, pa tako i izvor bolesti. Razlog tome je nastanjivanje bakterija leptospire u bubrezima koje se dalje prenose mokraćom.

Bolest najčešće nastaje u roku od 7-20 dana od infekcije, a sam tok bolesti je jako brz. Simptomi leptospiroze kod pasa mogu biti različiti. Neki od simptoma su manjak apetita, povraćanje, drhtavica, proliv, visoka temperatura i opšta slabost.

S obzirom na to da su ovi simptomi slični raznim drugim zaraznim bolestima, nemojte se igrati, nego posetite vašeg veterinara. Leptospiroza se može prepoznati i po “požuteloj” sluzokoži i povećanoj potrebi za mokrenjem.

Kako bolest napreduje, pas mokri sve manje. Kod pasa koji prežive infekciju, funkcija bubrega vraća se u normalno stanje za dve do tri nedelje.

Ako se simptomi primete rano, lečenje je uspešno antibioticima i sulfonamidima, rehidracijom i dodatnom potpornom terapijom. Da biste smanjili mogućnost da vam se pas zarazi, preporuka je vakcinisanje protiv zaraznih bolesti koje uključuju i leptospirozu.

Preporuka za prvo vakcinisanje je u periodu 7-8 nedelja starosti psa, zatim sledi revakcinacija kroz 4 nedelje, pa je preporuka ponavljati vakcinaciju svake godine do kraja života vašeg ljubimca. Stoga, vakcinišite svoje pse i trudite se da ih odvratite od namere da piju ustajalu i prljavu vodu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *