8515

Zašto nam psi ližu stopala?

Mnogi vlasnici zapitali su se bar jedanput u životu zbog čega im njihovi psi ližu noge. Iako do danas nisu sprovedena naučna istraživanja na tu temu, moguće je doneti nekoliko zaključaka na temelju njihovog ponašanja i odnosa prema ljudima.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Poznato je da mnoge životinjske vrste luče feromone iz žlezda koje se nalaze na različitim delovima tela. Na taj način životinje označavaju teritoriju i pronalaze put. Kad druge životinje osete takve mirisne oznake, često ližu objekte kako bi pojačali nadražaj na čula, odnosno kako bi bolje interpretirali poruku. Iako se mačke puno više oslanjaju na ovakav vid komunikacije, on je bitan i kod pasa jer pomoću njega možemo shvatiti ponašanje naših ljubimaca.

Psima će, baš kao i ljudima, miris nekih ljudi odgovarati, a neke će izbegavati. Upravo zbog toga će često lizati stopala određenih ljudi. Međutim, lizanje stopala može se povezivati i s drugim stvarima.

Neki psi to čine kako bi privukli pažnju svojih vlasnika, a neki kako bi im pokazali da ih vole. Neki stručnjaci veruju da psima, koji često ližu stopala svojih vlasnika, fale određeni minerali u organizmu, a neki tvrde da im se jednostavno sviđa ukus stopala koja dugo nisu izlazila iz čarapa.

Ipak, bitnija od svega je činjenica da svi ovi razlozi nisu razlog za brigu. Pustite svoje pse da ližu vaša stopala i nemojte ih zbog toga kažnjavati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *