6567

Zašto mace toliko spavaju?

Domaće mačke se retko mnogo naprežu, i u životinjskom carstvu prve su na listi spavalica. Prema podacima, mačke prespavaju čak dve trećine života.

 

 

Izvor: Dnevnik.rs, B92.net/ljubimci
Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranja, lova, jedenja i spavanja. U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kućni nameštaj, ali dobra vest je da ipak poslednja aktivnost zauzima najviše mačjeg vremena, odnosno života.

Kako vode poreklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plen. Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hranu. Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obilna.

Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare mace spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom. Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca koje je izuzetno teško probuditi, mačji san se razlikuje. One su uvek na oprezu, pa čak i onda kada dremaju.

Ukoliko se neko usudi da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmejati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvek jednim uvom osluškuju da li će se možda naći neki plen da povijaju. Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vreme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kućni nameštaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vreme za jelo.

Nakon jela dolazi vreme za spavanje, pa budite tihi 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *