Latinska Amerika

Predstavljamo vam rase iz Kube, Čilea i Venecuele

Pred vama su manje poznate, predivne rase Latinske Amerike. Možda se baš među njima krije vaš novi mezimac ili omiljena rasa 🙂

 

Izvor: magazin Pas

Havanski bišon

havanski bison

Nacionalni pas Kube je nastao od izumrle rase blanquito de la Habana odnosno malog belog psa Havane. Blanquito je takođe potomak izumrle rase bišona s Tenerifa. Veruje se da je blanquito ukrštan s raznim vrstama bišona, uključujući i pudlu kako bi se stvorila rasa poznata kao havanski bišon. U pitanju je rasa mala rastom, ali čvrste konstitucije. Dlaka je duga, svilenkasta i javlja se u svim bojama. Karakter havanskog bišona se može opisati kao živahan i radoznao, a poznat je i po svom karakterističnom hodu. Smatra se idealnim porodičnim psom i veoma je prilagodljiv svakom okruženju. Veoma je socijalan i ne može da funkcioniše ako sam provode veći deo dana. Većina jedinki je između 4,5 i 7,5 kilograma i dužine od 22 do 29 centimetara.

Čileanski terijer

Cileanski terijer (2)

Korene vuče još iz 19. veka, a rasa je nastala ukrštanjem foks terijera i drugih rasa koje su živele na tom prostoru pre dolaska Španaca. Na svetskom nivou ova rasa još nije priznata, ali se Čileanska asocijacija odgajivača pasa i izlagača zalaže da čileanski terijer postane ravnopravan s drugim rasama. U tom cilju ova organizacija radi sve što može kako bi standardizovala karakteristike rase. Na njegovom telu uglavnom dominira bela boja koja je praćena braon šarama. Ima kratku dlaku, uši visoko podignute i nakrenute ka napred. Ženke dostižu visinu između 28 i 35 centimetara i težinu od četiri do sedam kilograma. Mužjaci s druge strane idu od 32 do 38 centimetara i teže između pet i osam kilograma. Čileanski pas je lak za treniranje, vrlo aktivan i jedan od najzdravijih i najčistijih pasa.

Magelanski ovčarski pas

Magelanski ovcarski pas2

Nastao je da bi odgovorio na potrebe pastira i vlasnika farmi u južnom delu Čilea. Slično kao i s čileanskim terijerom, njihov kinološki savez radi na tome da rasa bude internacinalno priznata. Počeci ove pasmine sežu još u 19. vek kada su iz inostranstva uvezeni psi da čuvaju stoku. Po svemu sudeći jedinke nisu bile iste rase i ukrštane su nasumično. Nakon toga, birani su štenci sa određenim karakteristikama koje su bile potrebne i vremenom je ova rasa dobila današnje odlike. Među najvažnijim je otpornost na teške vremenske uslove (ekstremna hladnoća i sneg). Magelanski ovčar je takođe poznat po urođenom instinktu da čuva stoku, po inteligenciji, vernosti i mogućnosti da se lako trenira. Takođe, magelan je jedan od retkih ovčarskih pasa na svetu koji može da prati gazdu na konju i da tako bez problema pređe 30 kilometara dnevno. Dok radi može da jede svaki treći dan i da skoro uopšte ne pije vodu.

Venecuelanski pastirski pas

Venecuelanski pas ovcar 2

U pitanju je veliki pas koji teži između 30 i 50 kilograma. Prijatnog je izgleda s krznom većim delom bele boje, ali može da ima i braon, crne i sive tufne po telu. U pitanju je životinja velike energije s razvijenim instinktom za nadgledanje, i zato je uvek na oprezu. Veruje se da su ovi psi potomci pasa koje su španski osvajači doneli krajem 16. veka. U pitanju su bili psi čuvari i ovčarski psi, a među mogućim precima pominju se španski mastif, pirinejski mastif, alžirski mastif i nekoliko sličnih pasmina. Kako god, rase od kojih su potekli međusobno su se mešale i tako je nastao današnji venecuelanski pastirski pas. Inače, 1964. godine proglašen je nacionalnim psom Venecuele.

 

Nekoliko reči o Kubi

Sa 11 miliona stanovnika Kuba je najnaseljenija zemlja na Karibima

Ima najveći odnos broja doktora po pacijentu na svetu

Sneg je poslednji put padao 1857. godine

Ples je izuzetno cenjen, pa balerine često zarađuju više od lekara

 

Nekoliko reči o Čileu

Atakama pustinja u Čileu najsuvlje je mesto na planeti

Deveti su proizvođač vina na svetu

Delove teritorije naseljavaju pingvini

Na Andima se nalazi nekoliko aktivnih vulkana koji spadaju među najveće na svetu

Najstarija mumija na svetu je iz Čilea

 

Nekoliko reči o Venecueli

Ime zemlje bukvalno znači mala Venecija

Stalno je leto, a godišnja doba se dele samo na suva i vlažna

Ima najveće svetske zalihe nafte i gasa

Građani plaćaju najjeftinije gorivo, oko 0,01 dolar po litru

Najpopularniji sport je bejzbol

POLOŽAJ

Latinska Amerika ili Latinoamerika je teritorijalna i sociokulturalna celina, različita od Hispanoamerike i Iberoamerike, i koja se sastoji od američkih zemalja, bivših kolonija evropskih zemalja u kojima se govore romanski jezici, to jest jezici koji su nastali iz latinskog – španski, portugalski i francuski. Pokriva teritoriju od 21.069.501 kilometar kvadratni i i obuhvata 545.500.000 stanovnika.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *