pitbulovi

Kraljevo: Odobreno ubijanje životinja iz prihvatilišta

Lokalna samuprava grada Kraljeva, 20. septembra izglasala je Odluku kojom se „napušteni i ničiji psi i mačke ustupaju naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno mogu biti uništeni savremenim metodama na human način“.

 

 

Izvor: Petface.net

Ova odluka, smatra Kraljevčanka Danijel Jović, nije ustavna jer kako kaže direktno krši do sada postojeći Zakon.

– Lokalna samuprava ovom Odlukom vrši krivično delo zlostavljanje, mučenje i ubijanje većeg broja životinja, navedeno u čl. 269 Krivičnog zakonika, jer na osnovu čl. 42 stav 1 tačka 4 Zakona o dobrobiti životinja naglašeno je da se „Ogled na životinjamaNE SME sprovoditi u slučaju napuštenih životinja, odnosno životinja iz prihvatilišta“ – rekla je za portal Petface Jovićeva.

Foto: Petface.net

Foto: Petface.net

Odluka koja je usklađena sa zakonom doneta je 2015. godine, ali je lokalna samouprava ovog septembra promenila.

  • Danas je moj grad izglasao da se psi ubijaju. Nova Odluka o načinu i držanju pasa na teritoriji grada Kraljeva, koja sadrži i deo Eutanazija pasa koji završe u prihvatilištu (suprotno Zakonu o dobrobiti životinja) je upravo izglasana. Sramota me je – istakla je ova Kraljevčanka.

Protiv ove Odluke za vrlo kratko vreme ustala su sva udruženja i ljubitelji životinja, pa se internet usijao od reči podrške borcima za prava životinja u ovom gradu na Ibru.

  • Ovo se ne sme dozvoliti! Ako počnu od Kraljeva, proširiće se i na celu državu. Moramo ovo zaustaviti
  • Samo u Srbiji odluke na lokalnom nivou mogu biti u suprotnosti sa republičkim zakonima. I niko, nažalost, za to ne snosi posledice
  • Kraljevo – grad smrti, samo su neki od komentara koje su građani slali na adresu Udruženja „Spaske“ iz Kraljeva

Organizacija ORPAK iz Kruševca pokrenula je inicijativu za izmenu odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva.

– Predlažemo da se između ostalog, nevedenog, donese odluka kojom se Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva u članu 30 proglašava nevažećom i stavlja van snage. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da podnesemo odgovarajuće zakonske prijave protiv nadležnih – stoji u inicijativ ORPAK-a.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *