Cat and Dog

Koliko nas koštaju kućni ljubimci?

Rasprava na temu koji ljubimci su bolji, kuce ili mace, verovatno će trajati zauvek. Kada su, međutim, troškovi njihovog odgajanja i održavanja u pitanju, tu su stvari već nešto jednostvanije.

 

Izvor: Independent.co.uk, B92.net/ljubimac
Psi koštaju svoje vlasnike gotovo duplo više nego mačke, tokom prve godine njihovog držanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Vlasnici pasa u toj zemlji, na svoje ljubimce prosečno potroše nešto manje od 5.500 evra (4.791 funti). Mačke, pod istim uslovima, svoje vlasnike tokom prve godine držanja koštaju oko 2.800 evra (2.455 funti).

Najskuplji četvoronožac za držanje je konj, koji svog britanskog vlasnika košta skoro 14.500 evra (12.654 funti) tokom prve godine držanja. Mnogo jeftiniji ljubimci za odgajanje i održavanje su su akvarijumske ribice, koje u proseku koštaju nešto manje od 900 evra godišnje (769 funti) ili kunići na koje je potrebno izdvojiti oko 2.000 evra (1.802 funti).

Zanimljivo je pomenuti i da samo oko polovine budućih vlasnika kućnih ljubimaca štedi novac, pre nego što se odluči da kupi životinju. Na takav potez odlučuje se samo devet procenata ispitanih.

A koliko ljubimci mogu da znače pojedinim ljudima govori i to da je 12 procenata ispitanih izjavilo da voli svoje ljubimce više nego svoje životne partnere.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *