4755_web

Saveti: Kako da vaša maca uvek bude srećna

Mačke i ljudi imaju dosta toga zajedničkog. I jedni i drugi znaju da je lepo naći se u porodičnom okruženju, ali znaju da cene sopstvenu nezavisnost. Poznato je da kada čovek jednom zadobije poverenje mačke, dobio je prijatelja za ceo život. Evo kako da im život učinimo lepim i radosnim:

 

Izvor: B92.net/ljubimac
Srećna i zdrava mačka nagradiće svog vlasnika velikom privrženošću. A da bi maca bila zdrava i srećna, potrebno je da se vlasnici pridržavaju sledećih pravila:

1. Spavanje

Mace spavaju između 13 i 16 sati dnevno i zato vole da imaju toplo i udobno mesto na kome mogu da se sklupčaju. To može da bude njihov poseban ili vaš krevet, ali i vaš radni sto, okvir prozora, dovratak ili neki neiskorišćeni ćošak stana.

2. Hrana

Loša ishrana, kao i kod ljudi, vodi do zdravstvenih problema. Mačkama je meso jedna od osnovnih i neophodnih namirnica. Bitno je i da se posude u kojima je ostalo hrane nakon oborka redovno čiste.

3. Nega

Iako se mačke same održavaju i čiste, važno ih je, s vremena na vreme, iščetkati.  Četkanje sprečava ćebanje dlake, a takođe i to da se previše dlake nađe na podu stana ili na vašoj odeći.
4. Čista kutija s posipom

Mačke vole da im kutija sa posipom uvek bude čista. Koristite podlogu koja ne ostavlja prašinu i koja ne sadrži aditive i sintetičke materijale.

5. Igranje

Mačke vole da se igraju i da love, odnosno da jure i da skaču za svojom omiljenom igračkom. Tokom igre se ponajviše povezuju s vlasnicima, a igra za njih predstavlja i odličnu mentalnu stimulaciju.

6. Vezivanje

Provođenje vremena s macom dobro je i za nju i za vlasnika. Kada su zadovoljne i srećne zbog igre, mačke će vlasnika uvek nagraditi predenjem i umiljavanjem.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *