pas vs vuk

Vukovi su (ipak) pametniji od pasa

Sudeći prema rezultatima istraživanja stručnjaka, pripitomljavanje je uticalo na opažajne sposobnosti današnjih pasa pa su u eksperimentima vukovi neretko pokazivali bolje rezultate.

 

 

Izvor: Spiegel.de, Blic.rs/slobodno vreme

Mišel Lampe s Univerziteta Radbod u Najmegenu (Holandija) i njene koleginice htele su da ispitaju kako psi i vukovi razumeju znakove koji ukazuju na to da se u kutiji nalazi hrana. Zanimljivo je to da su vukovi u pojedinim testovima bili mnogo uspešniji od pasa.

U Naučnom centru “Volf” i Ernstbrunu (Austrija) naučnice su napravile neku vrstu mini pozornice. U prvom eksperimentu naučnica iza scene podigla bi zavesu, nakon čega su se pred vukovima, odnosno psima, ukazale ona i dve kutije. Kada bi naučnica pokazala rukom na kutiju u kojoj je sakrivena hrana ili davala odgovarajuće znake pogledom, 14 pasa i 12 vukova naviknutih na ljude pokazivali su pojednako dobre rezultate.
U drugom eksperimentu, u kome je testirano razumevanje uzročno-posledičnih veza, rezultati su bili potpuno drugačiji. Ovoga puta naučnica je bila sakrivena iza bine i konopcem je povlačila kutije naviše, jednu za drugom. Pritom je kutija s hranom zvečala. Čak 70 odsto vukova izabralo je odgovarajuću kutiju, a svega 50 odsto pasa.

dog wolf
Eksperimenti navode na zaključak da psi, za razliku od vukova, ne razumeju uzročno-posledične veze, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Scientific Reports”. Blizak odnos između čoveka i psa postoji već hiljadama godina, a novija istraživanja pokazuju da su vukovi pripitomljeni pre 20.000-40-000 godina.

Naučnice ne isključuju mogućnost da vukovi bolje razumeju uzročno-posledične veze zbog toga što imaju izraženiji “istraživački nagon” nego pripitomljene životinje. Psi su naučili da ih ljudi hrane, a vukovi sami moraju da snalaze.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *