8402

Dobrobit životinja uvrštena u Zakon o obrazovanju

Ministarstvo prosvete prihvatilo je predlog za dopunu Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA i u član 8 predloga ovog zakona kao opšti cilj obrazovanja u Srbiji istaklo i razvoj svesti o značaju zaštite i dobrobiti životinja.

 

 

Izvor: Orca.rs

Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nalazi se na dnevnom redu petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine koje je zakazano za sredu 20.septembar 2017. godine.

  • Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su podržali naš predlog da se dobrobit životinja označi kao jedan od ciljeva obrazovanja u našoj zemlji. Hvala im što su pomogli da ovako važna ideja postaje stvarnost! Drago mi je što je Ministarstvo prosvete prepoznalo značaj razvijanja svesti o dobrobiti životinja i očekujem još intenzivniju saradnju u budućnosti kako bismo zajednički doprineli tome da naša dece budu saosećajni, odgovorni i aktivni ljudi – rekao je povodom ovog važnog uspeha Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Dobrobit životinja je pojam i koncept koji je široko prihvaćen u naučnoj javnosti i kao takav ugrađen u međunarodno i domaće zakonodavstvo i odnosi se na „životinje čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka“ (farmske životinje, ogledne životinje, kućni ljubimci i divlje životinje u zatočeništvu).

Razvijanje svesti dece o značaju dobrobiti životinja važno je zbog toga što se dobrobit životinja, između ostalog, direktno odražava na:

Obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti hrane životinjskog porekla – gajenjem farmskih životinja u održivim sistemima u kojima im je obezbeđena dobrobit, čime se proizvodi zdrava i bezbedna hrana životinjskog porekla i štite prava potrošača.

Unapređenje javnog zdravlja – pravilnom brigom o životinjama kojom se smanjuje rizik za prenošenje bolesti zajedničkih za ljude i životinje.

Očuvanje lične sigurnosti – primenom principa odgovornog vlasništva i kontrolom populacije napuštenih životinja.

Smanjenje nasilja u društvu – prepoznavanjem povezanosti zlostavljanja i ubijanja životinja s prevencijom i smanjenjem interpersonalnog nasilja.

Izgradnju humanog društva – kroz brigu o dobrobiti životinja direktno se utiče na razvijanje svesti o potrebama drugih, značaju saosećajnosti, tolerancije, poštovanja i odgovornosti prema ljudima i životnoj sredini.

Ovaj pregled, jasno ukazuje da je dobrobit životinja pre svega društveno pitanje i socijalna kategorija koja ima puno pojavnih oblika (ekonomski, obrazovni, informativni, kulturni…) i koja može doprineti i unapređivanju mehanizama za ostvarivanja ljudskih prava i prava deteta, te da je s tim u vezi potrebno da se kroz obrazovni sistem utiče na razvijanje svesti o značaju dobrobiti životinja.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *