macka

Mace nas vole više od hrane

Svima je poznata predrasuda da su mačke manje vezane za svoje vlasnike i da im postanu važni tek u trenutku kada žele hranu. Ipak, poslednje u bizu istraživanja pokazalo je da to uopšte nije istina.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Ponašanje kućnih mačaka jednim delom je slično ponašanju velikih divljih mačaka u prirodi. Te sličnosti izgledaju simpatično u svojoj minijaturnoj verziji i nipošto ne znače da mačke svoje vlasnike poštuju manje nego psi.

Verovali ili ne, istraživanje Univerziteta u američkoj saveznoj državi Oregon pokazalo je da mačke osećaju veće zadovoljstvo prilikom druženja sa svojim vlasnikom nego prilikom obroka.

U istraživanju je odabrano 50 mačaka iz kuća, stanova i skloništa. Svakoj od njih su u određenom trenutku na nekoliko sati uskratili dostupnost hrane, igračaka i vlasnika. Nakon toga su im sve to ponovno učinili dostupnima, a najveći broj mačaka iz istraživanja je najveće zadovoljstvo pokazao kod kontakta s voljenim osobama.

Budući da je istraživanje pokazalo da je mačkama kontakt s ljudima bio važniji i od hrane, ljudi koji su vodili istraživanje poručuju svim vlasnicima da nemaju razloga za brigu i da priče o ravnodušnim životinjama, koje misle samo na sebe, ne mogu biti dalje od istine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *