najtise rase

Mir i tišina: 7 najtiših pasmina na svetu

Iako mnogo volimo naše pseće prijatelje, oni mogu imati neke vrlo iritantne navike. Jedna od njih je lajanje koje je kod nekih pasmina izraženije nego kod drugih.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Njihovo lajanje je veoma važan način komunikacije, ali mnoge komšije za to verovatno neće imati razumevanja. Srećom, postoje pasmine koje su mirnije i tiše od ostalih, iako i to zavisi od karaktera samog psa.

Evo koje rase su poznate kao najtiše na svetu:

Basenji

Ovi lovački psi poznati su još pod nazivom “afrički pas koji ne laje”. Dolaze iz Afrike i verojatno su najstarija pasmina na svetu, jer se pojavljuju još u drevnoj egipatskoj umetnosti. Veoma su inteligentni, a posebni su po tome što doslovno ne mogu lajati! Zbog specifičnog oblika grkljana proizvode zvuk sličan jodlovanju, ali i to čine retko, jer su po prirodi veoma mirni. Ipak, mogu biti dosta tvrdoglavi i potrebno je dosta vremena za njihov trening.

Mali engleski hrt

Neverojatno su brzi i dosežu brzinu do 55 km/h. Oprezni su, ali nisu dobri psi čuvari, jer ne laju mnogo i uopštenp su miroljubive prirode. Takođe su i veoma lenji i najradije se izležavaju.

Bernski planinski pas

Potiču sa švajcarskih Alpa, neverovatno su jaki i mogu vući i do deset puta teži teret od njihove telesne težine. Veseli su i smireni porodični psi, ali vrlo odlučni i vole raditi stvari koje im omogućavaju trošenje energije. Ako su predugo sami, mogu biti destruktivni pa je preporučljivo rano početi s treningom.

Ruski hrt

Ovi psi blage naravi i prefinjenog izgleda najpre su se uzgajali kao lovački psi, a zatim su postali popularni među ruskim aristokratama kao ljubimci. Vole da trče, ali znaju biti i lenji i mirni. Rado se maze sa svojim ljudima kad god im se pruži prilika. Ipak, imaju vrlo izražen lovački instinkt pa ih ne treba ostavljati same s malim životinjama.

Škotski ovčar

Ovi stočarski psi laju kad im je dosadno, ali ako ih dobro trenirate – lajanje će retko biti problem. Ova pasmina je jedna od najinteligentnijih i vrlo brzo uče te rado ispunjavaju zahteve svojih vlasnika.

Njufaundlender

Ova pasmina obožava decu, smireni su i imaju zaštitnički instinkt. Potiču iz Kanade, a iako su vrlo tihi, njihova pojava može uplašiti pljačkaše. Nisu za osobe koje su osetljive na prljavštinu, jer je njihovo krzno privlači kao magnet.

Kavalier king čarls španijel

Ovi slatki psi prvo su uzgajani kao lovački psi, ali su vrlo brzo postali popularni kao ljubimci. Mnogi članovi britanske kraljevske porodice imali su upravo ovakvog psa. Vole pratiti svoje ljude i ne podnose samoću.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *