pas i macka

Najbolja terapija: Kućni ljubimci nas čine zdravijima

Osim što unose radost u naš dom, kućni ljubimci nas čine i zdravijim. Ako kojim slučajem nemate kućnog ljubimca, pročitajte koje dobrobiti oni donose našem organizmu i psihi, pa se brzo odlučite da li će to biti kuca ili maca

 

Izvor: B92.net/ljubimac

Raspoloženje

Samo pola sata igre sa psom može pokrenuti okidače u vašem mozgu koji će izazvati potpuno stanje sreće. Takođe, istraživanja pokazuju da mace umanjuju tugu. Vlasnici mačaka su manje usamljeni i imaju više moralne standarde od drugih, a to je zato što maženje sa našim ljubimcima izaziva lučenje oksitocina, “ljubavnog“ hormona.

Stres

Samo pet minuta druženja sa psom smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Ljudi su u jednom istraživanju izjavili da ih društvo ljubimca više smiruje od prisustva supružnika.

Manji bol

Verovali ili ne, ljubimci su u stanju da nas izleče, tačnije – da smanje nivo bola koji u tom trenutku osećamo.

Više se krećemo

Vlasnici pasa su u boljoj formi od drugih vlasnika ljubimaca. Logično, pas zahteva izvođenje napolje više puta dnevno, ali i duge šetnje.

Zdravije srce

Prisustvo ljubimca u kući, pa makar to bila zlatna ribica, smanjuje ubrzan rad srca i visok pritisak. Ljubimci pozitivno utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi i triglicerida. Na primer, vlasnici mačaka manje umiru od bolesti srca, dok su vlasnici pasa skloniji da žive godinu dana duže nakon srčanog udara za razliku od onih koji nemaju psa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *