7402

Saveti: Ishrana starijih mačaka

Način ishrane starijih mačaka se menja s promenama njihovih nutritivnih potreba.

 

 

Piše: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka

  • Mačke u kućnom okruženju, pravilno hranjene i zdravstveno zaštićene, prosečno žive oko 14 godina, a nije retkost da im se život produži na 20, pa i više godina.
  • Ishrana starije mačke trebalo bi da joj obezbedi održavanje dobrog zdravstvenog stanja i optimalnu telelesnu težinu, kao i da prevenira ili uspori razvoj hroničnih bolesti.
  • Mačke između i 9. godine su u najvećem riziku od gojaznosti. U tom periodu je potrebno ponuditi joj hranu manje kalorijske vrednosti ali s adekvatnom količinom neophodnih hranljivih materija za stariju životinju. Dnevnu količinu hrane trebalo bi podeliti u veći broj obroka, jer će se tako poboljšati varenje i smanjiti osećaj gladi, naročito kod mačaka s povećanom telesnom težinom.
  • S daljim starenjem opada mogućnost varenja proteina i masti tako da će zdrava mačka između 12. i 15. godine života prirodno početi da uzima veću količinu hrane kako bi kompenzovala ovu promenu. Njena ishrana trebalo bi da bude bazirana na visokokvalitetnim sastojcima životinjskog porekla, s visokim nivoom kvalitetnih proteina i smanjenim nivoom masti. Korisno je da nivo antioksidanasa takođe bude povećan zbog poboljšanja imunološke zaštite i zdravlja nervnog sistema.
  • Studija koja je obuhvatila starije mačke pokazuje pozitivne efekte dodavanja vitamina E (60 IU/kg) u hranu.
  • Starenje utiče na smanjenje čulnih doživljaja, što znači da hrana za starije mačke mora biti veoma ukusna, privlačnog mirisa i teksture. Mačke u ovom uzrastu vole rutinu, pa ne vole promenu ili uvođenje nove hrane, novog rasporeda hranjenja, novog mesta za činiju. Ako je tokom prve polovine života hranjena dva do tri puta dnevno, trebalo bi postepeno uvoditi bar još jedan dodatni obrok, odnosno dnevnu količinu hrane podeliti na više manjih obroka.
  • Nažalost, starenje sa sobom nosi i bolesti. Uglavnom su to hronična i degenerativna stanja – problemi sa zubima i usnom dupljom, dijabetes, bolesti bubrega, osteoartritis. U ovakvim slučajevima ishrana bi trebalo da bude modifikovana prema osnovnoj bolesti.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *