elektricna ogrlica

Velika Britanija: Zabraniti električne ogrlice za pse

Kinološko društvo Velike Britanije nedavno je parlamentu ove zemlje uputilo molbu za ukidanje električnih ogrlica koje se koriste za dresuru i trening pasa. Ova ogrlica funkcioniše po principu kratkih elektro-šokova, a najčešće se vlasnicima nude kao rešenje problema neprestanog i glasnog lajanja.

 

Čim pas zalaje, ogrlica ispusti elektro-šok (automatski ili to učini vlasnik ili dreser pritiskom dugmeta) i na ovaj način širom sveta vlasnici “vaspitavaju” svoje pse. Međutim, britansko kinološko društvo koje je posvećeno zdravlju, dobrobiti i vaspitanju pasa, oštro se protivi korišćenju ovakvog vida vaspitavanja i treninga pasa i opisuje kao okrutnu praksu.

Članovi ovog društva u svom dopisu parlamentu naveli su niz negativnih efekata koje ove ogrlice izazivaju kod pasa, pre svega onih koji se odnose na mentalno zdravlje i sveukupnu dobrobit životinja. Oštro i beskompromisno, predložili su članovima zakonodavne vlasti da sami isprobaju ovu ogrlicu i iz prve ruke se uvere kako funkcioniše.

  • Vaspitavanje i trening pasa strahom, nanošenjem bola i kažnjavanjem ne samo da je nehumano, već je i krajnje nedelotvorno, s obzirom na to da već nekoliko decenija postoje nepobitna naučna saznanja da psi najbolje uče kada koristimo nagradu, pohvalu i pozitivnu afirmaciju. Takođe, naše istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je čak 73 odsto građana Velike Britanije protiv ovakvog vida vaspitavanja, dok je 74 odsto ispitanika reklo da bi podržalo zabranu korišćenja ovih ogrlica – navodi se u saopštenju britanskog kinološkog društva.

Podaci pokazuju da je svaki četvrti pas koji je nosio električnu ogrlicu pokazivao znake stresa. Svaki treći pas cvileo je prilikom elektro šokova ogrlice, ne samo prvi put, već svaki put kada bi ga ona “protresla”. Narodna skupština Velsa već je pokrenula postupak za zabranu ovakvog načina vaspitanja i treniranja pasa, dok se još uvek čekaju Vlada Škotske, engleski parlament i skupština Severne Irske.

Električne ogrlice zabranjene su u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji, Nemačkoj i u pojedinim delovima Australije.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *