4123_web

Saveti: Pravilna ishrana mačića

Tokom prvih 48 sati mačići kroz prvo majčino mleko (kolostrum) dobijaju potrebne hranljive materije (kolostrum je izrazito bogat mastima, proteinima i određenim mineralima), unose tečnost neophodnu da se aktivira cirkulacija i pasivna zaštita (bioaktivni faktori i antitela majke) koje ga štite od infekcije u prvom periodu života.

 

Piše: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka

Kvalitetnom, odnosno odgovarajućom ishranom majke, obezbedićemo mačetu sve potrebne hranljive materije pre svega u prve četiri nedelje života, kao i nadalje – do potpunog prestanka dojenja sa sedam, osam ili deset nedelja života.

Promene sastava mleka mame mačke idu od visoke koncentracije proteina, masti i mineralnih materija u kolostrumu, zatim pada nihove koncentracije i ponovnog postepenog porasta do pete ili šeste nedelje života mačića. Ove promene prate promene nutritivnih zahteva mačjeg organizma u razvoju. Mačićima u uzrastu od pet do šest nedelja potrebna je kalorijski najjača hrana (200 do 250kcal/kg telesne težine).

U ovom periodu je vrlo značajno prisustvo Omega 6&3 masnih kiselina u ishrani mačića. Majčino mleko je jedini način da mačići dobiju dovoljne količine DHA esencijalne aminokiseline neophodne za pravilan razvoj nervnog sistema i vida. Zato u ishrani mačke tokom graviditeta i dalje tokom dojenja ove esencijalne masne kiseline treba da budu prisutne u dovoljnoj količini i odgovarajućem odnosu (5:1).

Mačići sa tri do četiri nedelje starosti počinju da se upoznaju s polučvrstom hranom, jer im majčino mleko više ne pruža dovoljno energije, a sa šest nedelja mogu prestati s dojenjem i preći na čvrstu hranu.

U naredna četiri meseca, mačići će najintenzivnije rasti. U tom periodu su najbitniji: proteinski sastav, esencijalne masne kiseline, minerali kalcijum i fosfor, vitamin A, kao i antioksidansi – vitamin E, vitamin C, flavonoidi i cink. Na antioksidanse u sastavu hrane treba obratiti pažnju pre svega u periodu vakcinacije (8-16. nedelje), jer se pokazalo da je njihovo prisustvo u hrani značajno uticalo na formiranje kvalitetnog imunološkog odgovora.

Preporuka stručnjaka za hranu za mačiće: 30 odsto proteina u suvoj materiji, 1 odsto kalcijuma, 0,8 odsto fosfora, vitamina A 9000IU/kg hrane.

Mačići 60 odsto unetih proteina potroše na osnovne metaboličke procese, a 40 odsto na rast i razvoj, pa je potpuno jasno zašto njihova hrana mora sadržati kvalitetne proteine životinjskog porekla u odgovarajućem odnosu.

Za mače uzrasta 20 nedelja potrebno je oko 130 kcal/ kg telesne težine, a za mače starosti 30 nedelja oko 100 kcal/kg telesne tezine. To znači da je mačetu od 30 nedelja i težine oko 2,5 kilograma potrebno oko 60 grama visokokvalitetne suve hrane za mačiće (4.200 kcal/kg). Ova vrednost će opadati s daljim rastom mačeta do njegovih navršenih godinu dana.

Raspored obroka mačeta treba da bude stalan: dva obroka mogu biti servirana u činiji za hranu, a dva (ili jedan) u specijalnoj loptici (igrački) koja će imitirati plen. Bitno je da ukupna količina unetih kalorija bude odgovarajuća uzrastu i težini mačeta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *