ruski psi

Geografija: Deset najpoznatijih rasa iz Rusije

Predstavljamo vam rase iz najveće zemlje na svetu

 

Izvor: Ruska reč

Ruska-rec-logo

  1. Samojed

Samojed je rasa koja je dobila ime po sibirskom starosedelačkom narodu Samojedima, nomadima koji se bave uzgajanjem irvasa i pasa guste bele dlake koje koriste da im pomažu u čuvanju stada. Ovi psi poznati su i pod nazivom „bjelkier“, posebno u Evropi. samojed

  1. Ruski hrt

Ruski hrt barzoj podseća na vuka po svojoj odanosti i po tome što glavu drži pognuto. Brži je od goniča zečeva, poput bigla, i drugih lovačkih pasa, a najčešće je brži i od životinje koju goni. Razlika je i u tome što barzoj hvata plen, dok ga bigl izgoni i juri.

ruski hrt barzoj

  1. Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar je snažan pas robusnog, mišićavog tela i guste dlake koja ga štiti od surove klime i ugriza grabljivica koje napadaju ovce. Sposoban je da se prilagodi raznim klimatskim uslovima. Ovo je pas koji je služio narodima Kavkaza kao čuvar stoke i kao pas za borbe. Dakle, on uopšte ne spada u grupu ovčarskih pasa. Veoma je efikasan, veliki radnik, odlično reaguje i u napadu i u odbrani. Ipak, veoma je nepoverljiv prema strancima,pa je bolje da mu se ne približavate ukoliko vas ne poznaje.

kavkaski ovcar

  1. Crni terijer, „Staljinov pas“

U uzgajalištu Krasnaja Zvezda 1952. godine odgojena je nova rasa – crni terijer, poznat i kao „Staljinov pas“. Svrstava se u kategoriju službenih pasa i policija ga koristi za čuvanje zatvorenika, a otporan je na nepovoljne klimatske uslove. Pojavio se početkom pedesetih godina u Sovjetskom Savezu, a rasa je dobijena ukrštanjem rizenštaucera, erdelterijera, rotvajlera i drugih rasa…

crni ruski terijer

  1. Istočnoevropski ovčar

Istočnoevropski ovčar je veoma popularna rasa u Rusiji, gde uživa gotovo legendarni status izuzetno pametnog psa, u potpunosti odanog vlasniku. Nastao je ukrštanjem nemačkog ovčara i lokalnih ruskih rasa 1930, pre svega u vojne svrhe. Ipak, kao svestrani radni pas raširio se celom teritorijom i danas se koristi u svim poznatim vrstama usluga po celoj Rusiji. Veoma je pitom i izuzetno strpljiv u kontaktu s decom.

Istocnoevropski ovcar

  1. Sibirski haski

Sibirski haski vodi poreklo iz sibirskog dela arktičkog pojasa, koji odlikuje veoma oštra i hladna klima. Haskije su odgojile Čukče, starosedelački narod iz severoistočne Azije, a koristile su ih za prevoz tereta na velikim udaljenostima i u surovim uslovima. Početkom 20. veka u grad Noum na Aljasci došli su brojni tragači za zlatom i neki od njih poveli su i ove pse. Kasnije su se haskiji pojavili i u ostalim krajevima SAD i Kanade. Sibirski haski je pasmina koja zahteva mnogo kretanja i vremena, mnogo truda, rada i socijalizacije.To je čoporativn apasmina i voli da bude u blizini porodice s kojom živi. Idealno bi bilo da ima ograđeno dvorište s pristupom u kuću jer traži prostor i slobodu.

sibirski haski

  1. Istočnosibirska lajka

Postoji više tipova rase lajka, a ovde izdvajamo istočnosibirsku lajku. Radi se o lovačkom psu koji se koristi za lov na različitu divljač– sitnu (veverica, kuna, samuritetreb), ali i krupnu (los, medved, divlja svinja i planinski lavovi). Takođe se upotrebljava i za vuču saonica. Istočnosibirska lajka traži divljač i pritom koristi sva čula, a ne samo čulo mirisa.

istocnosibirska lajka

  1. Moskovski čuvar

Ruska rasa moskovski čuvar po lepoti i inteligenciji veoma podseća na bernardinca. S druge strane, poput kavkaskog ovčara koristi se za razne namene, pa i za vuču.Veoma mu je razvijen čuvarski instinkt. Pokupio je najdominantnije osobine kavkaskog ovčara – surovost i oprez, a nadgradio ih najboljom karakteristikom bernardinca– blagim temperamentom. Reč je o veoma poslušnom psu koji se povinuje svim naredbama svog gospodara.

moskovski cuvar

  1. Sulimov pas

Ovaj pas u sebi ima divlju krv. Naime, sovjetski biolog Kim Sulimov prvi je ukrstio psa sa šakalom još krajem osamdesetih godina, dok je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Zato se ova hibridna rasa ponekad naziva i pas Sulimova. Temperament mu je tako s jedne strane poput divlje zveri, dok je s druge strane reč o veoma umiljatom i lojalnom psu koji najviše voli da provodi vreme napolju i u igri.

sulimov

  1. Ruski patuljasti terijer

Ruski patuljasti terijer je mali pas nastao u Rusiji od engleskog patuljastog terijera. Početkom 20. veka bio je veoma omiljen, posebno među plemstvom, ali je gotovo nestao posle Oktobarske revolucije. Tek su sredinom prošlog veka kinolozi počeli s uzgajanjem ruskog patuljastog terijera. Nastao je ukrštanjem rasa koje bi bile sposobne za vojne operacije, ali mu je danas namena sasvim drugačija.

patuljasti terijer

 

Nekoliko reči o Rusiji:

* U ruskom jeziku ne postoje reči „zabava“ i „privatnost“

* Sibir ima površinu od 9,7 miliona kvadratnih kilometara, što je čak devet odsto ukupne zemljine površine

* Moskva ima najviše milijardera na svetu, a samo prvih dvadeset najbogatijih Rusa ima više novca nego što je ukupan BDP Pakistana

* Najbliža tačka između Rusije i Amerike udaljena je svega četiri kilometra

* Ruski naučnici izmislili su TV, video-rekorder, helikopter, bombarder, pištolj, fotografiju u boji, gumu, radio, deterdžent… Iz ove zemlje potiču najveći pisci i pesnici: Dostojevski, Čehov, Tolstoj, Puškin, Gogolj, Turgenjev, Lomonosov…

* Iako se Rusija smatra najvećom evropskom zemljom, dve trećine njene teritorije nalazi se na azijskom kontinentu

Komsomolskaja Pravda

Ruske dnevne novine koje drže rekord u prodatom tiražu. U maju 1990. prodate su u neverovatna 22 miliona primeraka

Da li znate… da je površina Rusije nešto veća od planete Pluton

Lokacija

Ruska federacija je savezna država u istočnoj Evropi. Graniči se sa 18 zemalja i ima devet vremenskih zona. Ima čak 15 gradova sa više od million stanovnika, a po ukupnom broju koji je nastanjuje je deveta zemlja na svetu. Veoma je uticajna politička sila, članica BRIKS, Saveta bezbednosti OUN i G8.

13  mora zapljuskuju obale Rusije. To su: Baltičko, Belo, Barencovo, Karosko, More braće Laptjevih, Istočnosibirsko, Čukotsko, Beringovo, Ohotsko, Japansko, Crno, Kaspijsko i Azovsko

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *