4122

Ishrana: Zašto je mačja ishrana specifična

U odnosu na pse, mačke uz čoveka nisu umnogome promenile svoje ponašanje i potrebe. Familija mačaka se tokom evolucije razvila u striktnog mesojeda, što je ostala i danas

 

 

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka

Poznavanje mačjih nutritivnih potreba ključno je za održavanje mačke u dobroj telesnoj i zdravstvenoj kondiciji. Kako bi obezbedile sve neophodne nutritivne sastojke, mačkama je potrebna hrana životinjskog porekla.

Za normalno funkcionisanje organizma (održavanje i izgradnju telesnih tkiva, održavanje telesne temperature i fizičku aktivnost) mačkama je neophodna i određena količina energije i voda.

Ugljeni hidrati (iz biljaka) i masti (životinjskog porekla) najvećim delom su izvori energije, međutim, specifičnost mačjeg metabolizma je u tome da deo energije dobija i iz proteina.

 

KALORIJSKA (ENERGETSKA) VREDNOST HRANE

 • Mačka mora uneti dovoljno energije kako bi zadovoljila sve potrebe organizma, jer se njen nedostatak reflektuje na gubitak težine i remećenje zdravstvenog statusa mačke.
 • Obrnuto (a danas veoma često) jeste unošenje veće količine hrane, odnosno veće količine energije nego što je stvarna potreba organizma. Višak energije se tako deponuje u vidu masnog tkiva.
 • Mačka ima prirodnu sposobnost regulisanja unosa hrane, ali smo mi uticajem na njen zivot (zatvaranjem u stan, remećenjem lovačkih aktivnosti i stalnom ponudom vrlo ukusne, a energetski bogate hrane) uticali da se ova sposobnost gotovo izgubi.
 • Energetske potrebe mačke se menjaju u zavisnosti od uzrasta, okruženja i hormonskog statusa. One su više tokom rasta i razvoja, reprodukcije, izrazitih fizičkih aktivnosti i ektremnih temperatura spoljašnje sredine.
 • Jedna od poslednjih studija iz 2007. godine pokazuje da je mladim odraslim mačkama, bez obzira na pol, potrebno oko 60 kcal/kg telesne mase. Druga studija je pokazala da je starijim mačkama potrebno mnogo manje energije (25 odsto manje), što je 45 kcal/kg telesne težine.

4117

NEOPHODNI NUTRIJENTI

 • U ishrani mačke moramo obratiti pažnju na sadržaj kvalitetnih, uravnoteženih proteina životinjskog porekla, aminokiseline taurina, arahidonske kiseline i vitamina A.
 • Osim ovih nutrijenata, pri ishrani mačke mora se uzeti u obzir prisutnost B3 vitamina – niacina, kao i činjenica da mlečni šećer ne može adekvatno da se vari.
 • Taurin je značajan zbog uticaja na razvoj rožnjače, normalno funkcionisanje srčanog mišića i reproduktivnu funkciju. Mačka može sintetisati samo male, nedovoljne količine taurina, tako da on mora biti dodat hrani.
 • Unos ugljenih hidrata mačkama nije neophodan. Nešto značajnija grupa ugljenih hidrata za mačke su vlakna – nerastvorljiva pomažu transport kroz sistem za varenje (između ostalog spasavaju mačku od nakupljenih kuglica dlake) i rastvorljiva – značajna za funkcionisanje ćelija crevnog trakta.
 • Neke od masnih kiselina mačka mora unositi hranom, i to životinjskog porekla.
 • Ono što se ne sme izostaviti jeste unos vode – mačka uvek mora imati pristup svežoj vodi. Koliko će mačka piti vode zavisi pre svega da li jede uglavnom svežu, vlažnu hranu ili suvu industrijsku.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *