pas unistava igracke

Zašto psi uništavaju igračke?

Obožavaju ih, pa ipak one završe u fronclama i komadićima. Zbog čega?

 

Ima mnogo pasa, bez obzira na rasu i uzrast, koji su nemilosrdne “ubice” igračaka. Iako se u prvi mah oduševe novom zanimacijom, u roku od jednog dana oni će je izgristi i pretvoriti u komadiće. Mnogi vlasnici pomisle da je reč o nevaljalstvu – da njihovi psi uprkos svim naporima jednostavno nisu lepo vaspitani, da to čine kako bi ih nervirali, da su zbog nečega nezadovoljni pa tako iskazuju protest…

Međutim, u najvećem broju slučajeva, ništa od navedenog nije istina. Evo šta nam poručuju američki stručnjaci za ponašanje pasa kad je reč o uništavanju igračaka:

Velika pobeda

Uništavanje, cepanje, griženje i “rastrgavanje” igračke zapravo psa oslobađa stresa, prekida dosadu i psu pruža željeni osećaj postignuća. Iako za vas to dostignuće neće biti nimalo prijatno, jer ćete morati da usisavate i skupljate komadiće po podu, vaš pas biće neizmerno srećan što je uspeo u svojoj nameri, i biće ponosan.

Imate veoma inteligentnog psa

Iako je poznat kao “razarač” igračaka, veoma je moguće da je vaš pas veoma inteligentan te stoga i energičan, i treba mu izazova. Mnogi pametni psi na cepanje igračke gledaju kao na zadatak, mozgalicu, i u krajnjem – veliko zadovoljstvo što su uradili nešto za njih korisno, a ujedno i veoma zabavno.

Obožavaju izazov

I uopšte nije bitno da li je reč o čivavi ili bokseru, jednakim intenzitetom navaliće na griženje. Neretko će vaš mezimac izgristi igračku zato što su vaše zajedničke igre “mlake” i za njega nimalo izazovne, pa će vam tako pokazati da je spreman za mnogo zahtevnije poduhvate.

Gladni su kao vukovi

“Gen destrukcije” kod pasa prisutan je hiljadama godina. Vukovi rastrgnu svoj plen kad su gladni, kidaju komad po komad. Sad zaboravite ovu krvavu sliku i zamislite njenu ublaženu verziju, onu znatno prijatniju. E to je vaš pas koji kad je gladan “pojede” igračku.

Pratite”skrivene” signale koje vam pas šalje, osluškujte njegove potrebe. Omogućite mu kvalitetne fizičke i mentalne stimulacije i griženje će prestati. Igrajte se navlačenja konopca, posvetite mu se i imaćete srećnog psa 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *