najenergicniji psi

5 najenergičnijih rasa u psećem svetu

Iako je svaki pas karakter za sebe, bez obzira na pasminu, neke se rase ipak izdvajaju po količini energije koju su u stanju da potroše tokom dana. Američki veterinari sastavili su listu na kojoj se nalazi pet rasa kojima je potrebno najviše fizičke (i mentalne) stimulacije tokom dana.

 

Evo o kojim rasama je reč:

5. Na poslednjem mestu ove liste našao se australijski pastirski pas (australijski govedar). Izvrstan je čuvar i gonič stada, nadaleko poznat po svojoj izdržljivosti. Međutim, ovaj radni pas može biti i odličan mezimac onim vlasnicima koji su i sami veoma aktivni – trkačima i biciklistima, avanturistima, planinarima, jer će u ovom psu imati najboljeg drugara u svim svojim poduhvatima. Neophodno mu je mnogo kretanja i igre tokom dana kako ne bi razvio destruktivna ponašanja u domu.

4. Boston terijer – možda nikad ne biste rekli, ali ovaj maleni ali stameni pas prava je “energetska bomba”. Najsrećniji je kad svoju porodicu prati u stopu – u šetnjama, izletima…. jer za to i te kako ima energije. Odlično su se pokazali i u agilitiju i vežbama poslušnosti. Nemojte ga štedeti, već s njim slobodno idite u duže šetnje i na trčanje – on će vas “s osmehom na licu” pratiti u stopu 🙂

3. Australijski ovčar – još jedan pas s australijskog kontinenta dospeo je na ovu listu i zauzeo treće mesto. Ovaj pas je veoma privržen svojoj porodici, odan, obožava ljude i uvek želi da im ugodi. Uz to je i veoma inteligentan i energičan, izvrstan čuvar stada i pas koji tokom dana može preći desetine kilometara. Potrebne su mu duge šetnje, istrčavanja, energične igre s loptom ili štapom…

2. Border koli – Ajnštajn među psima kako ga često nazivaju, ovaj pas jednako je aktivan mentalno i fizički. Trebaju mu vlasnici koji će ga učiti novim stvarima, trikovima, koji će s njim šetati i trčati. Izvrstan je u agilitiju, ovi psi sposobni su nauče najrazličitije trikove i postižu najviše ocene u vežbama poslušnosti.

1. Džek rasel terijer – vlasnici pasa ove rase verovatno su nakon samog čitanja naslova znali da se njihov pas nalazi na prvom mestu ove liste 🙂 Ovi mali, preslatki psi prave su loptice skočice. Ovo je izrazito inteligentna i aktivna pasmina, uzgajana za rad, najčešće za hvatanje pacova i drugih glodara, a pokazivali su i izvrsne rezultate u trkama terijera. Iako je danas omiljeni kućni ljubimac, ovaj psić u genima nosi potrebu da kopa, trči i da bude aktivan, tako da mu tokom dana obezbedite mnoooogo fizičke aktivnosti i igre na otvorenom kako ne bi počeo da “kopa” u stanu ili vašem cvetnom vrtu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *