001_4425

Dogo kanario: Svetski, a naš

Vrsni šampioni, psi rase dogo kanario srpske odgajivačnice Ultimate selection već devet godina odlaze u domove ljubitelja ove rase širom planete. Psi Ivana Stevanovića stigli su tako do Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Tajlanda, Kuvajta, Južne Koreje…

 

Izvor: magazin Pas

Foto: Odgajivačnica Ultimate selection

Prvi podaci o ovom snažnom psu rođenom da čuva i štiti datiraju još iz 1800. godine. Potiče s Tenerifa, najvećeg od svih Kanarskih ostrva. Dogo kanario, kanarski pas ili perro de presa canario odgojen je kako bi španskim farmerima pomagao u teranju i hvatanju stoke.

Iako i danas spada u retke pasmine, prostrane španske pašnjake zamenio je dvorištima i domovima ljubitelja pasa čuvara i zaštitnika širom sveta.

Šampioni

Vrhunski primerci ove pasmine i šampioni domaćih, evropskih i svetskih izložbi gaje se i rađaju i u našoj zemlji. Ivan Stevanović i njegova supruga Jelena, vlasnici odgajivačnice Ultimate selection, od 2008. godine posvećeni su odgajanju najboljih primeraka ove pasmine, jednako prelepih, snažnih, zdravih i dugovečnih.

Međutim, prvi pas koji je došao u Ivanov dom bio je italijanski rođak dogo kanaria – kane korso.

– Poželeo sam da imam psa i odlučio sam se za kane korsa, jer sam mnogo voleo tu rasu. Igrom slučaja, kod prijatelja koji je inače jedan od najvećih i najboljih odgajivača kane korsa u zemlji, ugledao sam i ženku rase dogo kanario i oduševio sam se njenim izgledom i konstitucijom. Nisam nimalo razmišljao, i ženku Hanu odveo sam u svoj dom. Nekoliko meseci kasnije uzeo sam i mužjaka, i od tada tvrdim da su to najbolji psi na svetu – otkriva nam naš sagovornik.

Odgajivačnica

Godine 2008. registrovao je odgajivačnicu i kaže da su entuzijazam i ljubav prema psima doveli do toga da danas iz njegovog doma izlaze samo šampioni.

– U početku, naravno, nije bilo nimalo lako. Učio sam o rasi, skupljao znanja, a savetovali su me i drugi odgajivači videći moj entuzijazam i želju da se bavim odgojem. Psi iz prvog legla moje odgajivačnice u tom trenutku bili su raritet, jer rasa još uvek nije bila toliko poznata u zemlji. Dogo kanario je izvanredan pas, i ako me pitate – tako bi trebalo da pas izgleda, da ga krasi upravo takav karakter i posvećenost vlasniku i porodici u kojoj živi – naglašava Stevanović.

Čuvar

Ovaj veliki i mišićavi pas krupne glave i snažne konstitucije jedan je od najboljih čuvara.

– Ima karakterističan temperament. Lojalan je, obožava svoju porodicu i mališane, i veoma im je privržen i posvećen. Međutim, ne voli strance, jer je uvek na oprezu i brani svoju teritoriju. Najsrećniji su u prostranom dvorištu. Njihova specifičnost je u boji dlake koja se javlja u nekoliko varijacija i boja. Najčešće su to tigraste šare na žutom (krem) krznu koje se javlja u nekoliko nijansi i tonova (kremžuta, žuta, oranž-žuta). Specifična je i crna „maska“ na glavi – tamnija dlaka. Dogo kanario je kompaktan pas, snažan i mišićav. Ženke dostižu visinu od 57 do 65 centimetara, a mužjaci od 63 do 70 centimetara. U odnosu na jedinku i pol, dogo kanario teži između 45 i 70 kilograma, pa i više.

001_3677

Socijalizacija

Baš kao i kad govorimo o bilo kojoj drugoj pasmini, i dogo kanario zahteva ranu socijalizaciju s ljudima i drugim psima, još dok je štene. Međutim, prema rečima našeg sagovornika, s ovim snažnim psima nije potrebno mnogo rada, jer oni „žicu“ poslušnosti nose u genima. Prema Stevanovićevim rečima, s vaspitanjem bi valjalo početi već od trećeg meseca života, dok se treninzi preporučuju od 12. meseca.

– Reč je o veoma temperamentnom i snažnom psu, pa valja biti obazriv i informisati se kako bi izrastao u uravnoteženog psa. Vole trening i lako uče, u našoj odgajivačnici veoma smo posvećeni tome da tokom dana imaju dovoljno fizičke aktivnosti i da su dosta aktivni. Svakako, zbog njegovih gabarita, ovaj pas se lako i umara, pa ga ne bi trebalo forsirati. Ipak, uprkos težini, veoma je gibak i dobro se kreće. Kad je reč o zdravlju, dogo kanario je izuzetno zdrava pasmina, ali kod svih molosa postoji mogućnost da dođe do torzije želuca. Ne javlja se često, ali o tome posebno vodimo računa. Takođe, za velike pasmine karakteristične su i displazije kukova, ali ako se pažljivo bira genetika i sprovode testovi, i na valjan način odgajaju psi, nijedan pas neće imati ovaj zdravstveni problem. U našoj odgajivačnici parimo izvrsne primerke ove pasmine tako da s displazijom naši psi nemaju problema. Životni vek ovih pasa je 9-12 godina – naglašava naš sagovornik.

Psi takmičari

On objašnjava i da odgajivačnica Ultimate selection nema pse koji će biti ljubimci, već isključivo pse koji će biti vrsni takmičari na izložbama i specijalkama.

– Naši psi uglavnom završe izvan granica Srbije, mogu slobodno reći u 95 odsto slučajeva. Imao sam kupce iz SAD, Engleske, Kine, Južne Koreje, Kuvajta, Filipina, Južne Amerike, Tajlanda… Trenutno se u odgajivačnici nalazi 17 odraslih pasa i oko 13 štenaca. Posebno sam ponosan na Zeina, mužjaka koji je nekoliko puta bio internacionalni šampion, kao i na izvanrednog mužjaka po imenu Indio koji je najbolji primerak u odgajivačnici. On je pas bez izgubljene izložbe, pobeđivao je na više od 20 izložbi u prethodne dve godine. Nekoliko puta bio je BIS, poznat u regionu i svetu, izuzetno zdrav i sjajan pas za priplod – objašnjava naš sagovornik.

Kad je reč o ženkama, s ponosom ističe šampionku Deysy Bap de Kluj rođenu u Rumuniji.

– Ona je postigla zavidne rezultate na izložbama, naročito u paru s Indiom kad su nekoliko puta proglašavani za najlepši par izložbe. Ova mlada ženka u svom rodovniku ima samo evropske i svetske šampione.

Ivan Stevanović je sa svojim psima osvojio titulu svetskog prvaka 2013. godine, u juniorskoj kategoriji. Titulom evropskog prvaka okitio se 2012, a pobednik je i prve specijalke dogo kanaria u Novom Sadu pre nekoliko godina.

– Naša odgajivačnica iznedrila je više od 30 multinacionalnih šampiona i pasa koji su najbolji na izložbama u poslednjih osam godina. Imali smo i više od 30 legala – ponosan je naš sagovornik.

najava2017

Panther je pas za ponos

Ultimate selection Panther star je deset meseci, vlasnika Maria Đurića iz Zagreba. Roditelji su mu Zein i Khasia iz odgajivačnice Ultimate selection. U kratkom vremenskom periodu od mesec dana, koliko je u Srbiji, napravio je odlične rezultate u zemlji i inostranstvu. Karakteran pas, temperamentan, radan – mladi pas pred kojim je svetla budućnost.

Merl mops u Srbiji

Odgajivačnica Ultimate selection prva je u regionu uvezla merl mopsa, psa sa specifičnom bojom i šarom krzna. Mops sivo-plave boje sa čokoladnim šarama stigao iz Mađarske, novi je ponos ove odgajivačnice. Nesvakidašnjeg je izgleda zbog prirodne genetske mutacije, a Stevanović je siguran da će uzgojem u narednim godinama postizati vrhunske rezultate i sa psima ove neobične varijacije rase mops.

Info: Fejsbuk/Dogo Canario Srbija

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *