4087

Mačke i kutije – u čemu je fora?

Tviter zajednica je u poslednje vreme fascinirana mačkama koje ne mogu odoleti da se ne „parkiraju“ u kvadrate obeležene trakom na podu. Kako piše profesor Nikolas Dodman, reč je o varijaciji često postavljanog pitanja zašto mačke stalno pokušavaju da se uvuku u kartonske kutije, kofere, plastične posude pa čak i vaze za cveće.

 

Izvor: magazin Mačka

Jednostavan odgovor,prema Dodmanu, jeste da mačke vole da se ušuškaju u male prostore gde se osećaju mnogo bezbednije i udobnije. Umesto da budu izložene mogućim pretnjama i opasnostima otvorenog prostora, mačke preferiraju da se uvuku u manje oblasti s jasnijim granicama.

Kad su mlađe, mace uživaju da se maze sa svojom majkom i drugim mačićima iz legla, osećajući toplotu i smirujući kontakt. Blizak kontakt s unutrašnjošću kutije, pretpostavlja se, dovodi do oslobađanja endorfina koji izaziva zadovoljstvo i smanjuje stres.

Dvodimenzionalni kvadrat iscrtan na podu svakako nema efekat kutije, s obzirom na to da nema zidove već samo osnovu, ali možda se mačkama čini da je taj začetak skloništa bolji nego ničim ograničen prostor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *