Belka i Strelka

Godišnjica svemirskog pohoda Belke i Strelke

Ova dva prelepa psa prvi su Zemljani koji su se vratili iz svemira. Pre 57 godina, 19. avgusta, u svemir je poleteo sovjetski satelit “Sputnjik pet” sa živim putnicima. “Komandanti” misije bile su keruše Belka i Strelka, a osim njih u kapsuli su bila i dva pacova, 40 miševa i brojne biljke.

 

Izvor: Beta

Cilj leta bilo je istraživanje uticaja svemirskih faktora na životinjske i druge organizme ne bi li se osigurao bezbedan boravak ljudi u svemiru i povratak na Zemlju. U svemiru su proveli 25 sati i za to vreme 17 puta obišli Zemlju. Kada su uspešno sleteli 20. avgusta, Belka i Strelka su postale prvi Zemljani koji su se vratili iz svemira.

belka i strelka 2

Naučnici koji su ih dočekali ustanovili su da izgledaju bolje nego mnogo puta tokom treninga. Bilo je jasno da su preživele značajan stres, ali su se prilično brzo oporavile. Strelka je nekoliko meseci kasnije na svet donela šest štenaca a jedno od njih sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio je prvoj dami SAD Žaklini Kenedi i njenoj ćerki Kerolajn.

Pročitajte još: PSI U SVEMIRU: POTRESNA PRIČA O PRVIM ASTRONAUTIMA

Keruše kosmonauti provele su ostatak života na institutu za kosmičku medicinu i uginule u dubokoj starosti. Tela su im potom preparirana i nalaze se u Memorijalnom muzeju kosmonautike u Moskvi.

Belka i Strelka su heroji više ruskih animiranih filmova, a “Belka i Strelka – Zvezdani psi” iz 2010. je prvi ruski dugometražni 3D animirani film. Povodom 50. godišnjice leta “Sputnjika pet” Rusija je 2010. izdala poštansku marku sa likovima četvoronožnih kosmonauta.

Prethodni psi kosmonauti nisu imali sreće. Lajka, prvi stanovnik Zemlje u svemiru, uginula je nekoliko sati posle poletanja 1957. a Lisička i Čajka su nastradale prilikom lansiranja u julu 1960. Njihova raketa-nosač raspala se i oštetila kapsulu koja je pala pre aktiviranja padobrana. Nakon toga su bezbednosne mere značajno poboljšane.

Svemirske misije pasa, i uspešne i neuspešne, pre i posle Belke i Strelke, utrle su put Juriju Gagarinu koji je 12. aprila 1961. postao prvi čovek u svemiru.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *