2291_web

Razbijamo mitove: Da li su labradori agresivni?

Iako će verovatno većina vas čim pročitate naslov pomisliti – pa naravno da nisu, za svakog psa, pa tako i za labradora ključna je socijalizacija i pravilno vasptanje odmalena, kako bi izrasli u staložene i neagresivne pse.

 

 

Labradori su jedna od najtolerantnijih rasa u psećem svetu i zato su jedni od omiljenih i najbrojnijih mezimaca porodica širom sveta. Prijateljski su nastrojeni, prilagodljivi, obožavaju decu i odlično se slažu i s drugim životinjama u domu. Međutim, ovi predivni psi (kao i psi bilo koje druge rase) mogu pokazati znake agresivnosti ukoliko se od malena ne socijalizuju i ne vaspitaju kako bi trebalo.

5705_web

Neželjeno ponašanje

Kad je reč o situacijama u kojima mogu ispoljiti znake neželjenog ponašanja, tu su pre svega pokazivanje agresivnosti kad je reč o zaštiti hrane i teritorije.

Labradori kao što smo rekli nikako nisu psi uz koje bismo mogli staviti pridev opasan, agresivan ili neprijateljski nastrojen. Ove odrednice, nažalost, najčešće se pripisuju rotvajlerima, stafordskim ili pitbul terijerima (iako to nikako nije pravilo).

Ovi psi nisu psi čuvari u pravom smislu te reči, jer spremnost na napad nije u njihovim genima. Ipak, oni su odgojeni kao lovački i terenski psi (psi za rad u polju, goniči). Ipak, i oni su spremni da reaguju ukoliko se nađu u situaciji koja im deluje preteće. Ukoliko su ugroženi, ili je njihova porodica ugrožena, neće se libiti da napadnu i da se brane.

Ukoliko ga neko bude “čikao” i izazivao izvan granica njegove tolerancije (a ona je velika), budite sigurni da će uzvratiti. Jer, iako pas pun ljubavi i uvek prijateljski nastrojen, pas je životinja i njegove reakcije uslovljene su njegovom procenom situacije.

5555_web

Saveti 

Dok je štene, svog labradora naučite “ko je gazda” – vi ste vođa čopora. U suprotnom, to će postati vaš maleni, bucmasti mezimac što dok su štenci može da vam bude simpatično, ali kad porastu – pokazaće neželjena ponašanja.  Najčešće, kada od njega budete očekivali da sprovede određenu komandu ili da vas posluša. Zato ga morate dosledno vaspitati, odmalena upoznati s drugim ljudima i životinjama, ali na prijateljski i prijatan način. Nikako strogošću, vikanjem, niti fizičkom kaznom.

Stalno ga vodite na nova mesta, upoznajte s različitim ljudima, drugim psima. To će ga učiniti samopuzdanijim i opuštenijim u prisustvu ljudskih i psećih “stranaca” tokom celog života. Vodite ga u parkove za pse, prostrane poljane, šetajte ga gradskim ulicama, odvedite ga u dečji park. Nužno je da psa naviknete i na buku, različite zvukove.

Najvažnije komande koju labrador (i svaki drugi pas) mora da nauči su – stani, sedi, idi uz nogu. Budite staloženi, mirni, pozitivni, dosledni u učenju i vaspitanju psa, sve dok potpuno ne usvoji sve čemu želite da ga naučite. Naravno, ostanite uvek takvi i imaćete srećnog psa, radost i mir u svom domu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *