plavi psi

Plavi psi lutaju ulicama Mumbaja

Početkom meseca na ulicama Mumbaja u Indiji pojavili su se potpuno plavi psi. Građani su bili u šoku, a kako se ova vest ubrzano prenosila gradom i putem interneta, reagovali su i zaštitnici životinja koji su ustanovili da je plava boja uzrok stravičnog zagađenja reke Kasadi koja protiče kroz grad.

 

 

Izvor: The Sun

 

Ulični psi u Mumbaju često piju vodu iz reke, a neretko njom i plivaju u potrazi za hranom. Reka Kasadi je zbog otpadnih voda i teških hemikalija koje u nju  ispuštaju velike kompanije u ovom gradu toliko ugrožena, da se slobodno može reći da je ova situacija prava ekološka katastrofa koja pogađa stanovnike i životinje koje žive u njenoj blizini.

Ustanovljeno je da je psima dlaka dobila plavu boju nakon što su bili u kontaktu s ovim kontaminiranim vodama. Lokalne organizacije za zaštitu prirode i životinja zahtevaju od lokalnih zvaničnika da izvrše pritisak na kompanije koje nezakonito odlažu otpad.
Arati Čauhan, službenik za zaštitu životinja izjavio je da je bio šokiran što je do sada krzno pet uličnih pasa dobilo plavu boju zbog teškog zagađenja reke i zahtevao da se s praksom izlivanja teških hemikalija odmah prestane.

Reka Kasadi protiče pored industrijske zone Mumbaja u kojoj se nalazi više od 1.000 fabrika. Istraga je još uvek u toku, ali pretpostavlja se da je jedna od fabrika koja proizvodi deterdžente, u reku ispustila farbu koja je psima dlaku ofarbala u plavo.

Iako je zabranjeno otpad puštati u reku, fabrike se očigledno oglušuju o zakon i ugrožavaju prirodu, a zvaničnici najavljuju da će svi odgovorni biti strogo kažnjeni. Nažalost, nekoliko plavih pasa već je uginulo, a strahuje se da će broj otrovanih životinja biti i veći.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *