Khao_Manee

Zašto mačke imaju vertikalne zenice?

Veličina i oblik zenica može da otkrije da li je životinja lovac ili plen, pokazalo je istraživanje kalifornijskog univerziteta Berkli.

 

 

Izvor: Vijesti.me, B92.net/ljubimac 
Istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori koji love iz zasede i koji su aktivni danju i noću.

  • Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, ovakve zenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu, a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem – rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na Berkliju.

Taj raspon je dvadeset puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica. Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama, vrlo su verovatno biljojedi i potencijalni plen, pa im takve zenice omogućavaju da “imaju oči na leđima”.

Okrugle zenice povezane su s “aktivnim lovcima sakupljačima”. Vertikalne zenice životinjama koje love iz zasede važne su da bi mogle tačno da procene udaljenost do plena i naglo ga zgrabe. Takve zenice, međutim, nisu ravnomerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.

  • Iznenađujuće je to što smo primetili da su uspravne zenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji – rekao je Banks. – Tako domaće mačke imaju uspravne zenice, ali velike mačke, poput tigrova i lavova, nemaju. Njihove su okrugle, poput ljudskih ili psećih.

Zaključak, objavljen u listu Science Advances, glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do plena.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *