2959

Ruski španijel: Lovac vesele naravi

Iako neumoljiv i nepogrešiv lovac na ptice, ruski španijel je visoko na listi omiljenih kućnih ljubimaca. Uvek razigran i veseo, uživa u igri i obožava mališane

 

 

Izvor: magazin Pas

Španijeli su u Rusiji postali veoma popularni u 19. veku, pre svega kao izvrsni lovački psi. Ruski španijel je novija rasa pasa, nastala nakon Drugog svetskog rata u Sovjetskom Savezu, i to ukrštanjem engleskog koker španijela, engleskog špringer španijela i drugih vrsta španijela. Iako izgledom veoma podseća na svoje bliske rođake, razlikuje se od njih po znatno dužem telu i dlaci koja je kraća i znatno gušća. Spada u manje pse, stamene građe i mišićavih nogu.

Karakter

Ruske španijele opisuju kao energične pse slobodnog duha. Ovo je pas vesele naravi, veoma privržen svojim vlasnicima, druželjubiv, i zato je visoko na listi najpoželjnijih kućnih ljubimaca.

Veoma su energični, uvek razigrani, obožavaju da su u pokretu, aktivni. Uglavnom veoma malo laju. Iako dominiraju u lovu, psi ove rase su izvrsni kućni ljubimci koji će uživati u domu sa svojom porodicom. Uvek žele da udovolje i usreće vlasnike, i stalno traže pažnju i kontakt. Potreban im je dosledan vlasnik, jakog karaktera, kako bi bili mentalno stabilni. Uvek će veselo mahati repom. Zbog svoje razigranosti i beskrajne energije biće najbolji prijatelji i pratioci mališana.

Dobro se slažu s drugim psima, ali bi zbog lovačkog instinkta trebalo da ih držite podalje od malih životinja poput zečeva, glodara, a naročito ptica. Prijateljski su nastrojeni prema gostima u domu, ali će uvek svojim vlasnicima jasno staviti do znanja ako osete neku opasnost – ruski španijel je izvrstan pas čuvar koji reaguje na svaki šum.

Izvrstan lovac

Ruski španijel je specijalizovan za lov na ptice vodarice (vodene ptice). Prema klasifikaciji spada u 8 FCI grupu – Psi za vodu. Lovački je pas koji se najbolje snalazi u močvarnim predelima, stepama i visoravnima. Veoma je intuitivan, izdržljiv, uporan. Lovac postaju veoma rano i nije mu potrebno mnogo vremena za trening. Brzo uči, prirodno je nadaren za lov na ptice. Njegov zadatak u lovu je da pronađu ptice, natera ih da izađu iz skrovišta i polete, a nakon pucnja ih donese svojim vlasnicima. U lovu primenjuje lagane galope.

Njuh

Ruski španijeli izvrsni su i kao policijski i vojni psi. Pokazali su se odličnima u otkrivanju eksploziva i narkotika. Veliki broj policijskih pasa koji su obezbeđivali zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine bili su psi ove rase.

2956

Izgled

Iako spada u manje pse, ruski španijel je veoma snažan, izdržljiv i otporan pas. S obzirom na to da se najčešće može videti u pratnji lovaca na ptice, ovaj pas poznat je i kao izvrstan plivač s odličnim njuhom, spretan i okretan, snažnih i mišićavih nogu.

Aktivan pas

Veoma je aktivna pasmina, pa je nekoliko šetnji tokom dana kao i igranje obavezno. Moraju imati svakodnevnu mentalnu i fizičku stimulaciju da bi bili srećni. Idealni su ljubimci za kuću s velikim ograđenim dvorištem. S obzirom na to da je odgojen kao lovac, svaka igra koja podrazumeva hvatanje i jurenje biće mu mila. Ukoliko ga birate kao ljubimca za stan, svakog dana pronađite vremena za igru sa svojim mezimcem, jer će mu u suprotnom biti veoma dosadno.

Dlaka i nega

Minimalno se linja, dlaka je svilenkasta, a kad je reč o bojama, prema standardu su dozvoljene crno-bela, crno-belo-smeđa, braon-bela i riđe-bela. Njihova dlaka odbija vodu i nije im potrebno toliko četkanja kao drugim vrstama španijela. Četkanje dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno, kao i povremeno kupanje (po potrebi). Njihove uši zahtevaju više pažnje i redovno čišćenje kako bi se sprečile infekcije.

Zdravlje

Kao što mu i ime govori, u genima su mu ledene ruske zime, pa mu niske temperature ne smetaju. Sklon je gojenju i alergijama na hranu, naročito na piletinu i šargarepu, a alergija se najčešće otkrije kod štenaca starih između mesec dana i pet meseci. Nema ozbiljnijih zdravstvenih problema.

2954

Da li znate… da su ruski španijeli obezbeđivali zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine

 

Brojke

2002. godine u SAD je osnovan klub ljubitelja ruskih španijela

1990. godine postali su poznati izvan Rusije i Evrope

1951. godine ruski kinolozi napravili su standard za ovu rasu

INFO

14 godina je životni vek ovih pasa

38 do 45 centimetara je visina ruskog španijela

13 do 16 kilograma su teški

6 do 8 štenaca rađa ženka

Ruski španijel je za vas ako:

Ste aktivni i mnogo vremena provodite napolju

Želite psa koji se malo linja

Želite aktivnog i razigranog psa

Ruski španijel nije za vas ako:

Niste preterano aktivni

U domu imate manje životinje poput glodara, kunića i ptica

Ne želite energičnog psa

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *