Otvoren prvi mačji kafe u Njujorku

Po ugledu na Japan u kojem već godinama postoje kafići i restorani u kojima posetioci uz sake ili ukusan obrok mogu da maze mačke koje slobodno šetaju lokalom, sada je takvo mesto otvoreno i na Menhetnu. Ne samo da mace pomažu da se oslobodimo stresa, već će u njujorškom Koneko kafiću mačke moći i da se udome.

 

Izvor: Koneko Cat Cafe

Reč koneko na japanskom znači mače pa vlasnici nisu imali dilemu kako da nazovu prvi kafić za pse u Velikoj jabuci. Kako objašnjavaju na svom veb sajtu, vlasnici ističu da je u poslednjih deset godina koncept mačjih lokala u Japanu ali i širom sveta procvetao, i da su ponosni što odnedavno stanovnici Njujorka ali i turisti na raspolaganju imaju ovakav antistres kafić. Trenutno u ovom lokalu živi 20 mačaka.

Meni je inspirisan Japanom – hrana je pretežno iz Zemlje izlazećeg sunca, a na listi pića nalazi se sake, kao i kvalitetna vina i piva iz celog sveta.

Koneko2

Međutim, ideja nije samo da vam se maca smesti u krilo i umiri vas svojim predenjem, već je najvažniji humanitarni aspekt ovog novog ugostiteljskog poduhvata. Naime, sve mačke koje žive u Koneko kafiću spasene su s ulice i posetioci ih mogu udomiti. Takođe, u Koneku će se svake nedelje organizovati događaji u slavu mačaka i japanske kulture, a na zidovima i u prostorijama kafića uvek će biti eksponati svetski priznatih ili umetnika u usponu (slike, fotografije, skulpture).

Njujork se već godinama unazad suočava s velikim brojem napuštenih mačaka, koje kada završe u azilu, ukoliko ubrzo ne pronađu dom, bivaju eutanazirane. Svakako, borci za prava životinja svim silama trude se da stanu na kraj ovoj nehumanoj praksi, a Koneko mačji kafe odličan je način da se macama nađe udoban privremeni dom.

Koneko caffe

Kako poručuju vlasnici ovog kafića “Dođite da uživate u udobnom i prijatnom ambijentu, oslobodite mačku u sebi, pomazite ova predivna bića, a ako neka od maca u Koneku osvoji vaše srce – pružite joj dom”.

Bravo za ideju!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *