2569

Novoškotski retriver lovac na patke

Inteligentan, živahan i veseo pas – upoznajte ovu prelepu i neobičnu rasu

 

 

Izvor: magazin Pas

Ovaj prelepi pas za kog mnogi najpre pomisle da je mešanac (najčešće zlatnog retrivera ili border kolija) zapravo je jedna od četiri autentične, čistokrvne kanadske rase. Reč je o veoma staroj pasmini koja se prvi put pominje čak daleke 1630. godine.

U dokumentima kanadske pokrajine Nova Škotska može se pronaći podatak iz 1900. godine koji govori da se u ovoj regiji uzgaja „jedinstven pas srednje veličine, boje rđe“ koji se tada nazivao Little river duck dog (lovac na patke Male reke) – prema rečici Little river (Mala reka) koja protiče ovim krajem.

Prema rečima stručnjaka, ova pasmina nastala je spontano, bez uplitanja čoveka, ali su potomci ove rase imali i gene kojota s kojima su se u nekom trenutku parili.

Kanadsko kinološko društvo ovu rasu zvanično je priznalo 1945. godine, ali sve do šezdesetih godina novoškotski retriver lovac na patke bio je „najbolje čuvana tajna Nove Škotske“. Za ovu pasminu gotovo niko izvan ovog regiona nije znao. Godine 1995. ovaj pas postao je brend Nove Škotske, odnosno, jedini je kanadski pas s jasno definisanim poreklom.

Ovu rasu često nazivaju i kraće toler – što je zajednički naziv za pasmine odgajane da love patke.

2565

Toleri – lovci na patke, postali su veoma popularni psi tokom šezdesetih godina prošlog veka s obzirom na to da su srednje veličine, a u poređenju s drugim retriverima mogu se smatrati čak i malim psima. Uz to, ovaj pas je prelep, veoma inteligentan, uvek prijateljski nastrojen i veoma vredan – obožava da je u pokretu, aktivan i da radi (lovi patke).

Upravo iz tog razloga preporučuje se samo osobama koje su veoma aktivne, koje žive van urbanih područja, jer ovi psi nisu za stan. Potrebno im je mnogo fizičke i mentalne stimulacije kako bi bili srećni. Takođe, zbog duge dlake, ovi psi se i prilično linjaju, pa se moraju četkati gotovo svakog dana.

Odrasli mužjak teži između 20 i 23 kilograma i visine je od 48 do 51 centimetara. Karakteristične je boje – nalik boji rđe, a na krznu može imati i belu dlaku, uglavnom na šapama, grudima, licu i repu. Ima dva sloja gustog krzna – dlaku i poddlaku.

Ima nepresušnu energiju i uživa da bude radni pas, ali odlične rezulate postiže i u agilitiju jer je pravi atleta, a kako je i veoma inteligentan, jedan je od najlakših pasa za dresuru. Takođe, neretko su u Kanadi i odlični policijski psi koji otkrivaju drogu ili učestvuju u akcijama spasavanja ljudi. Kao i border koliji, najsrećniji su u ruralnim područjima. Obožavaju ljude i savršeni su porodični mezimci, a zbog svoje vesele naravi u Kanadi ih nazivaju i „klovnovima u crvenom ruhu“.

Njihove veštine u lovu su vrhunske, i u odnosu na ostale lovačke pse novoškotski retriver lovac na patke ima zadatak i da patke i plovke namami iz vode, a ne samo da ih donese vlasniku, i to čini svojim specifičnim plesom – živahnim pokretima repa i tela privlači pažnju plovki i pataka, gotovo nepogrešivo.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *