SAJT Spava

OTKRIJTE koliko psi spavaju

Za razliku od ljudi, koji su budni ceo dan, a spavaju u proseku 7–8 sati noću, psi nemaju redovan režim spavanja. Oni „hvataju” nekoliko kratkih dremeža tokom dana. Vreme koje provedu dremajući zavisi od njihove ličnosti i starosti.

Različite rase imaju i različite zahteve. Velike pasmine, poput mastifa ili bernardinaca, uglavnom potroše puno vremena na spavanje – oko 18 sati na dan.

Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali nipošto ne spavaju tako čvrsto. Kad i koliko spavaju, zavisi od nivoa aktivnosti u njihovom životu. Obični i pomalo razmaženi kućni ljubimac tako će spavati više od radnog psa, kao što je npr. pas tragač.

Štenci mogu spavati i do 18 sati

Psi takođe imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja, tako da mogu biti oprezni kad god se nešto događa, a da ostatak vremena prespavaju. U proseku, psi u snu provedu oko 50 odsto vremena. Trećinu dana se odmaraju, ali su budni, a aktivni su 20 odsto dana. Naravno, radi se samo o proceni, ali, računajući i dremež, odrasli pas spava otprilike 12–14 sati dnevno. Štenci mogu spavati i do 18 sati.

A ako vaš ljubimac spava više ili manje od proseka, to nije nužno razlog za uzbunu, jer svaki je ljubimac drugačiji. Ovaj podatak omogućiće vam da lakše primetite bilo kakve promene sa spavanjem kod ljubimca. Promene u navikama spavanja mogu biti povezane s promenom u ishrani. Loš kvalitet hrane mogao bi da „uspava” vašeg psa, jer takva hrana ne sadrži dovoljno hranjivih materija koje mu daju energiju. Neka hrana sadrži i sastojke koji su teški za varenje, pa će vašeg ljubimca prisiliti da više energije potroši na njeno varenje, a manje na igru s vama.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *