Ermitaz macka

Mačke vekovima čuvaju umetnine Ermitaža

“Armija” mačaka zadužena je za čuvanje jednog od najvećih i najznačajnijih muzeja na svetu – Ermitaža u Sankt Peterburgu. Zaista sjajna ideja – da se umiljate, ali vešte i spretne mace “uposle” da čuvaju umetnička dela.

 

Ermitaž predstavlja jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u šest zgrada na obali reke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je čak 60.000 eksponata. Ukupno ih u odajama muzeja kako pokazuju podaci ima više od tri miliona!

I dok oku neinformisanog posmatrača deluje kao da desetine maca besciljno tumaraju dvorištem i okolišem – ove mace su zapravo na važnom zadatku – one love miševe i druge glodare koji bi mogli da naškode vrednim umetninama koje se čuvaju u podrumu muzeja.

Ermitaz

Mace su na ovom zadatku u Ermitažu još od 1745. godine. Danas ih u ovom velelepnom zdanju ima čak 70! Vrata muzeja uvek su otvorena za nove mačje “agente”, i na svakom koraku mogu se videti mali prolazi, otvorena prozorska okna i prorezi u vratima kako bi mačke mogle da se slobodno kreću i naravno – obavljaju svoje važne poslove.

Predivno je i to što su tri osobe u muzeju zadužene da svakog dana hrane spretne mačke i brinu o njima 24 časa dnevno. Imaju čak i osobu zaposlenu kao njihovog PR menadžera zaduženog za odnose s medijima.  I ne samo to – Ermitaž obeležava i dan mačaka koje čuvaju ovaj velelepni muzej 🙂

Pogledajte ova divna stvorenja:

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *