4749

Zašto mačka gubi dlaku, a nije reč o linjanju?

Svi znaju da se mačke linjaju, i to nije nikakva nova vest. Tokom cele godine naše mezimice gube mrtvu dlaku i ostavljaju je svda po kući, nameštaju ili svojim vlasnicima. U odnosu na linjanje koje je potpuno normalno, postoje i drugi razlozi zbog kojih naši krznati ljubimci gube dlaku.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Jedan od najčešćih razloga su alergije. Baš kao i ljudi, i mačke mogu biti alergične na određenu vrstu hrane, lekove, prašinu, raličite hemikalije, materijale poput gume ili plastike, ili na određene vrste tkanine. Svi ovi razlozi se mogu lakše eliminisati i laki su za otkrivanje – ako ste nedavno počeli da kupujete drugu vrstu hrane i nakon toga primetili promene na dlaci vaše mačke, postoji velika verovatnoća da je reč o alergiji na tu vrstu hrane. Vratite se na staru prehranu i pitajte veterinara za savet.

Buve, lišajevi i šuga takođe mogu biti uzročnici zbog kojih se mačka neprestano grebe po koži i tako gubi dlaku. Nažalost, postoje i oni znatno ozbiljniji razlozi. To su na primer dijabetes i hipertireoza zbog koje istovremeno gube i na težini pa su često žedne.

Artritis uzrokuje gubitak dlake oko zglobova, a gubitak dlake duž celog tela može biti rezultat poremećaja rada žlezda.

Budući da nije uvek jednostavno odrediti tačan razlog opadanja dlake, važno je mačku odvesti veterinaru i slediti njegovr savete i preporuke. Često, u ozbiljnijim slučajevima, mački će morati da stavi kragnu  kako ne bi mogle gristi ranu koja je nastala čupanjem dlake, na primer zbog alergije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *