ljubimci

Šta sve u vašem domu može biti smrtonosno za ljubimce

Veterinari upozoravaju – ovo držite podalje od pasa i mačaka: tablete protiv bolova, ljiljani i čokolada bili su uzrok smrti stotine ljubimaca prošle godine. Veliki broj nesreća uključivao je i elektronske cigarete, i suplemente vitamina D.

 

Izvor: B92.net/ljubimci

Kontraceptivne pilule, veštačke zaslađivače i suvo grožđe bi takođe trebalo držati podalje od ljubimca.

Veterinari su otkrili da je gotovo 11.000 ljubimaca u Velikoj Britaniji prošle godine uginulo od posledica trovanja. Čak 113 ljubimaca otrovalo se od elektronske cigarete, a 148 od tableta vitamina D.

Pas Pita Stjuarta se otrovao nakon što je pojeo četiri štangle čokolade.

  • Bio je normalan do sutradan kada je postao hiperaktivan i počeo da se trese, pa sam ga odveo kod veterinara odmah. Bilo je užasno, jako sam se zabrinuo. Uspeli su da mu isperu želudac, ali količina čokolade koju je pojeo bila je dovoljna da ubije i većeg psa – rekao je vlasnik.

Mačka Elizabet Meki je preminula nakon što je liznula polen sa ljiljana, a njena gazdarica ovo iskustvo opisuje „traumatičnim“.

Iako nema tačne cifre koliko je životinja umrlo od trovanja, istraživanja su pokazala da se od 1.500 slučajeva otrovanih ljubimaca čak osam odsto završi fatalno.

Kako zaštiti ljubimca?

  • Obezbedite dom kao da imate bebu.
  • Potencijalno opasne proizvode držite van dometa životinje – lekove, čokoladu, grožđe, suvo grožđe, antifriz, pesticide i izbeljivač.
  • Nemojte držati otrovne biljke, a posebno ne ljiljane u kući u kojoj je mačka.
  • Nikada nemojte sami lečiti ljubimca – jedan paracetamol ili tableta ibuprofena ga mogu ubiti.
  • Ako sumnjate da je vaš ljubimac uneo nešto otrovno u sebe, odmah kontaktirajte veterinara.

Čokolada

Telo ljubimca potpuno drugačije reaguje na određen namirnice za razliku od čoveka što vodi do otkazivanja bubrega. U čokoladi je problem je u teobrominu, gorkom alkaloidu iz kakao biljke. Simtomi uključuju povraćanje, dijareju, hiperaktivnost, tremor i ubrzano disanje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *