Garfild i grumpy cat

Pop kultura: Susret najvećih baksuza u mačjem svetu

Mrzovoljna Mačka (Grumpy Cat) i Garfild udružiće se u zajedničkom strip-serijalu. Biće to prva prilika da se sretnu čuveni narandžasti mačak koji mrzi ponedeljke i mačka koja mrzi – sve

 

 

Izvor: magazin Mačka

Ovog leta ljubitelje stripova i mačaka širom sveta čeka prava poslastica. Dve omiljene mačje pop-kulturne ikone – Mrzovoljna Mačka (Grumpy Cat) i Garfild udružiće se u zajedničkom strip-serijalu. Nažalost, ovaj strip još nije dobio srpskog izdavača, pa će ljubitelji u Srbiji morati da sačekaju malo duže ili da nabave verziju na engleskom.

Biće ovo prva prilika da se sretnu čuveni narandžasti mačak koji mrzi ponedeljke i mačka koja mrzi – sve. Mrzovoljna Mačka je zapravo realna maca po imenu Tardar Sauce, koja se proslavila kao internet meme. Njen lik u jednom trenutku mogao se naći u svakom ćošku globalne mreže, da bi sve kulminiralo stripom „Nestašluci Mrzovoljne Mačke”. Drugi deo ovog iritantnog, a opet neodoljivog dvojca mnogima je dobro poznati lik Džima Dejvisa, koji je počeo na kaiševima dnevnih novina, da bi zatim dobio sopstvena strip-izdanja, crtaće pa i igrane filmove. Autor priče koja će ujediniti ove dve nadžak-mačke upravo je Dejvis, a već je zamislio i kako bi Mrzovoljna Mačka prokomentarisala ovaj susret: „Udruživanje s Garfildom je velika čast. Mrzim to!“

U globalnoj raspravi milioni su se sporili da li je Garfild mačak ili mačka

Šta će najveći ljubitelj lazanja među mačkama odgovoriti, tek ćemo saznati. U međuvremenu, imali smo priliku da učestvujemo u globalnoj raspravi o tome da li je Garfild mačak ili mačka. Ovo pitanje nedavno je osvojilo internet na kome je valjda ponestalo besmislenih pitanja kojima bi se ljudi bavili. Kako bilo, pitanje Garfildovog pola postavio je radio-voditelj i čuveni internet trol Virdžil Teksas koji je ocenio da je ovaj mačak (mačka) – „polno neutralna“, a to je dopisao i na Vikipediji. Usledila je 60 sati duga debata i pravi rat u kome su različiti autori neprestano prepravljali podatak o Garfildovom polu na Vikipediji, jedni tvrdeći da je mačak, drugi da je mačka, treći slažući se s Teksasom. Okončalo se tako što je uredništvo Vikipedije odlučilo da zaključa stranicu i zabrani dalje prepravke.

Naravno, dugogodišnji fanovi ostali su čvrsti u uverenju da je Garfild – mačak. Skrenuli su pažnju i na to da je glas Garfildu u filmovima iz 2004. i 2006. godine pozajmljivao čuveni glumac Bil Marej koji je, u to valjda nema sumnje, definitivno muškarac.

Kako Garfild teško da bi mogao da odgovori na pitanje o svom polu, neko se promućurno dosetio da o tome pita njegovog tvorca Džima Dejvisa.

Garfild, lik Džima Dejvisa, život je počeo na strip-kaiševima dnevnih novina

„Garfild je veoma univerzalan“, odgovorio je Dejvis. „On zapravo nije stvarno ni muško ni žensko, nema neku određenu rasu ili nacionalnost, nije ni star ni mlad. To daje mnogo više prostora za humor.“

Treba li reći da Dejvisov odgovor nije zadovoljio nikoga? Malo detaljnija analiza stripa možda bi mogla da pruži odgovor. Treba primetiti da je od osamdesetih na ovamo u gotovo svakom stripu za Garfilda korišćena odrednica „on“ ili „njemu“, pa mi se čini da možemo još jednom potvrditi da je čitava ova rasprava, ma koliko prostora zauzela na beskrajnom internetu, u suštini prilično besmislena. U svetu gde sve više stvari postaje relativno i nejasno, u jedno možete biti sigurni – Garfild je definitivno mačor.

Ko je Mrzovoljna Mačka

Mrzovoljna Mačka rođena je 4. aprila 2012, i vlasnici su je nazvali Tardar Sauce (igra reči od „tartar sos“). Poznata je po svom namrgođenom izrazu lica koji je rezultat nepravilno razvijene vilice i poremećaja u rastu. Postala je poznata kad je brat njene vlasnice Tabate krajem 2012. postavio njenu sliku na saj Reddit. Ubrzo su internet osvojili brojni duhoviti komentari koji su dopisivani uz njenu mrzovoljnu sliku popu onog „jednom sam se zabavljala… bilo je užasno“. Danas, Mrzovoljna Mačka je prava svetska zvezda.

Brojke

1978. godine prvi put je objavljen strip o Garfildu

2.580 novina i magazina objavljuje strip „Garfild“, što je rekord upisan u „Ginisovu knjigu“

 

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *