Macke Egipat

Nauka: Mace su starije i od Egipćana

Autori poslednje naučne studije objavili su nedavno rezultate svojih istraživanja i objasnili da pre nego što su osvojile Egipat, mačke su „zavodile“ ljude još u kamenom dobu, pokazala je DNK analiza.

 

 

Izvor: B92.net/ljubimac

Prva mačka, preteča današnje domaće mace je vrsta Felis silvestris lybica, a ona je kasnije kolonizovala ceo svet, otkrivaju istraživači.

Veruje se da su do Evrope stigle brodom iz nekadašnje Anatolije pre 6.000 hiljada godina.

  • Mačke su počele da osvajaju svet tokom neolitske revolucije koja je bila završno poglavlje kamenog doba – pišu autori studije dodajući da su ih tek kasnije u antičkim društvima vodili na brodove jer su obezbeđivale zaštitu od štetočina koje bi nanele ekonomsku i zdravstvenu štetu.

Tim je analizirao DNK 230 sahranjenih i mumificiranih skeleta kako bi konačno utvrdili poreklo današnjih mačaka kućnih ljubimaca i načina na koji su se “uvukle“ u naše domove.

Ni do sada nije bilo sumnje oko njihovog porekla budući da su bile oslikane na mnogim delima, mumijama, ali skelet mačke pronađen u dečijoj grobnici na Kipru iz 7.500 godine p.n.e. je dokaz da da su mace starije i od Egipćana.

Ali, veruje se da su Egipćani bili ti koji su im ih učinili mačkama kakve danas znamo i da su upravo tada razvile osećaj za igru i takmičarski duh.

Danas se veruje da postoji 500 miliona domaćih mačaka na svetu, a njihov predak F.S. lybica se i danas može naći u prirodi Severne Afrike.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *