2187

Večita fascinacija: Mačji jezik kao čičak-traka

Mačke su poznate po tome da same održavaju svoje krzno i da se „kupaju“ karakterističnim lizanjem dlake. Međutim, način na koji zapravo funkcioniše njihovo „kupanje“, odnosno na koji način uspevaju da tako efikasno održavaju čistoću uz pomoć jezika dugo je u velikoj meri bila misterija.

 

Izvor: magazin Mačka

Ono što se znalo jeste da su mačji jezici prekriveni „bodljicama“, ali sad je grupa inženjera utvrdila da su strukture oblikovane kao kandže i funkcionišu kao čičak-traka prilikom čišćenja krzna.

Aleksis Noel, mašinski inženjer s Tehnološkog instituta Džordžija u Atlanti, počela je da istražuje bodlje s mačjeg jezika nakon što je primetila da se njenoj mački jezik uvek zaglavi kad počne da liže debelo ćebe.

„Kad sam prestala da se smejem radoznaloj maci, naučnik u meni je počeo da se pita kako vlažno, mokro tkivo može da se ’zalepi’ tako lako“, kaže Noel. „Posle nekoliko sekundi borbe, mačak je shvatio da može da otkači jezik tako što će gurnuti jezik u ćebe, umesto da uporno vuče.“

Noel je potom organizovala eksperiment zajedno sa svojim kolegama. Koristeći kamere velike brzine snimili su mačku kako uklanja ostatke hrane duboko upetljane u krzno. Takođe, na 3D štampaču napravili su model mačjeg jezika četiri puta veći od pravog i eksperimentisali s njim. Uočili su da su bodlje na jeziku zapravo zakrivljene i oštre i da nalikuju mačjim kandžama. Njihovo otkriće moglo bi da dobije široku primenu – od toga da bi moglo da pomogne inženjerima da dizajniraju robote koji mogu čvrsto da prianjaju uz različite podloge, do efikasnijih četki za kosu ili boljeg načina za čišćenje rana.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *