pas i macka

Zabrana prodaje i poklanjanja životinja putem interneta

Ministar životne sredine i dobrobiti životinja Karlo di Antonio (Region Valonija, Belgija) najavio je nove mere koje će biti sprovedene u cilju smanjivanja broja napuštenih kućnih ljubimaca. Od 1. juna 2017. godine u Regionu Valonija zabranjena je prodaja ili poklanjanje životinje putem interneta, uključujući i društvene mreže, a svi koji žele da kupe ili usvoje napuštenog psa ili mačku moraće da se obrate zvaničnoj instituciji ili registrovanom prihvatilištu.

 

Izvor: Link plus Beograd

Iako bi ovakva mera u Srbiji i zemljama regiona bila nepopularna, treba uzeti u obzir obrazloženje valonskog ministra koji kaže da impulsivna odluka o nabavljanju kućnog ljubimca najčešće vodi ka njegovom ponovnom napuštanju i da su mnogi psi i mačke žrtve višestrukog napuštanja.

Nova mera ima i drugi cilj, a to je kontrola trafikinga (krijumčarenja) pasa i mačaka. Najveći broj oglasa na internetu odnose se na prodaju štenaca koji se na nezakonit način dovoze iz država Istočne Evrope.

Oglasi za prodaju i udomljavanje objavljivaće se u specijalizovanim časopisima i sajtovima, pri čemu će broj mikročipa životinje morati da bude javno objavljen. Životinje će moći da se kupe ili usvoje u prihvatilištima koja ispunjavaju uslove propisane zakonom, a koji se odnose na dobrobit životinja.

Ministar životne sredine, dobrobiti životinja, prostornog planiranja, mobilnosti, transporta i aerodroma Regiona Valonija najavio je i novi status životinja u Građanskom zakoniku, da bi sudije prilikom izricanja presuda u slučajevima ubijanja i zlostavljanja životinja mogle da uzimaju u obzir i njihov status osećajnog bića.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *