shutterstock_87735859

Da li je vaš pas inteligentan?

Znamo da je vaš pas najslađi, najbolji i najpametniji. Jel tako? 🙂 Naravno da je svakom vlasniku njegov pas sve naj, ali mnogi se ipak pitaju – da li je moj pas inteligentan?

 

Zato vam uskačemo u pomoć i dajemo vam nekoliko saveta kako da to proverite. Ali, pre svega, prenosimo i stav stručnjaka koji će vas možda i iznenaditi, a glasi: Pazite šta želite. Inteligencija često ume da bude veliki teret.

  • Vlasnici veoma inteligentnih pasa imaju mnogo više obaveza, jer moraju da paze da se mezimci ne dosađuju. Njima je potrebno znatno više pažnje i aktivnosti, treninga, učenja trikova i mentalne stimulacije kako bi bili zadovoljni i ispunili svoju predispoziciju. Međutim, prvo pitanje koje bi sebi trebalo da postavite je – Zašto želim da moj pas bude prepametan? Koji to zadatak želite da obavi, jer baš kao i kod ljudi – neki imaju socijalnu inteligenciju i lako sklapaju prijateljstva, dok drugi na primer fenomenalno pamte. Nije stvar u psu i njegovoj inteligenciji, već o tome pred kakav ih izazov stavite – objašnjava Debi MekMalen, poznati trener i bihejviorista za pse iz Pensilvanije.

Ipak, evo kako možete da proverite da li je vaš pas inteligentan, odnosno, navodimo listu svari koje čine izrazito inteligentni psi:

  1. Brzo kapira, žargonski rečeno. Ako vam deluje da vaš pas u trenutku razume šta ste mu rekli, ili ako mu je potrebno veoma malo vremena da prokljuvi kako funkcioniše nova igračka – vaš pas je zasigurno veoma pametan. Ako je dovoljno da mu jedanput pokažete šta treba da čini, a on to odmah pogodi, čestitamo – imate veoma inteligentnog mezimca 🙂 Prema rečima MekMalenove, svi psi su pametni, ali brzina razumevanja je ta koja pravi razliku.
  2. Ako se uvek trudi da s vama komunicira. Na primer, ako vam pokazuje da želi napolje i oglašava se, kao i kada želi maženje, pažnju. Ako vam se čini da vaš pas ne komunicira s vama, moguće je da vi ne razumete njegov način komunikacije, kaže MekMalenova.
  3. Nevaljac. Nemirni i nestašni psi koji na primer kopaju po vašim plakarima ili kanti za smeće, verovatno se dosađuju i fali im mentalne stimulacije. Iako nevaljali, ovi psi su zapravo veoma inteligentni i zahtevaju više pažnje baš iz tog razloga. Zabavite ih igrom potrage, slagalicama za pse, lopticama s hranom…
  4. Obožava igračke u kojima su skrivene poslastice, i veoma brzo ih savladava. To je odlika inteligentnih pasa. Oni neće biti frustrirani već posvećeni tome da “provale” kako da dođu do hrane. Nemojte biti tužni ako vaš pas nije u ovoj grupi i ako morate da mu pomognete da se domogne poslastice. To znači samo da ima razvijeniju neku drugu vrstu inteligencije.
  5. Testirajte ga uz pomoć igre “šibicarenja”. Pokažite mu poslasticu, a potom je smestite ispod jedne od tri plastične čaše koje ćete promešati.
  6. Vešt u rešavanju problema. Najočigledniji primer je kad želi da nešto dohvati s visine. Inteligentniji psi neće skočiti na sto i srušiti šapom predmet koji žele da dohvate, već će pažljivo i spretno pokušati da pronađu način da ga privuku sebi, bez pravljenja nereda.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *