macke japan

Protiv stresa: Mačke prave društvo japanskim biznismenima

Jedna firma u Japanu, zemlji u kojoj su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhijskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa – mačke.

 

Izvor: Beta, B92.net/ljubimac

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej devet mačaka igra se sa zaposlenima, šeta po tastaturama, spava, jede i slobodno se kreće po prostoriji. Direktor kompanije Hidenobu Fukuda doneo je mačke u firmu još 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenima da dovode svoje ljubimce. Takođe, on je uveo povišice od oko 40 evra mesečno za sve one koji udome mačku.

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mestu. U japanskom ogranku firme Orakl pas Kendi postao je “ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene, može da se pročita na njihovom internet-sajtu. Orakl u Japanu ima psa u kancelariji od 1991. i Kendi koji je četvrti po redu sada ima svoje naloge na Tviteru i Instagramu.

Kompanija za ljudske resurse Pasona grup “zaposlila je” u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe. Tokio ima i šezdesetak kafea u kojima su zvanično dozvoljene mačke i gde one slobodno šetaju među gostima.

Životinje su, naučno je dokazano a sada i empirijski, najbolji lek protiv stresa!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *