1703

Naučni dokaz: Mačke vole ljude!

Naravno da nas vole, ali kada to postane i zvanično, naučno dokazano – onda je to vest vredna pažnje 🙂

 

Ima međutim mnogo ljudi koji i dalje smatraju da mačke baš i nisu preterano ljubavna i emotivna bića. Da će nam se primaknuti samo onda kad nešto žele – hranu ili maženje, a onda kada dobiju ono po šta su došle, odmah će se udaljiti i utonuti u san, ili se zaigrati. Same.

Neretko se kaže da nas graciozne mace preziru svojim pogledom, gledaju na nas kao na “niža bića”, ni blizu njima, neprikosnovenim predatorima koje su tek polupripitomljene. Ali, to su samo predrasude.

Istraživači s Univerziteta u Oregonu (SAD) nedavno su potvrdili da će mačke pre izabrati interakciju s čovekom nego hranu, igračku ili poznati, primamljivi miris.

U studiji koja je obuhvatila 38 maca, ispitanicima je ponuđen izbor između hrane, igračke, mačje trave i – ljudske pažnje. Kako su rezultati pokazali, 37 odsto mačaka bez razmišljanja pohitalo je ka hrani. Ništa drugo nije ih interesovalo. 11 odsto mačaka odlučilo se za igračku, a svega jedna do dve mace bile su preokupirane mirisom mačje trave. Ali, polovina mačaka u studiji, njih 19 odnosno 50 odsto, uvek je najpre hitalo ka čoveku.

Tako da, svi oni koji mislite da su mačke sebične i uglavnom nezainteresovane za čoveka, niste u pravu! One su nam jednako privržene i vole nas isto kao i psi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *