prolece i pas

Proleće budi „neprijateljske insekte“

Krpelji, buve, komarci i mušice mogu psima, ali i ljudima, preneti uzročnike ozbiljnih oboljenja poput srčanog i očnog crva, babeziozu, pantljičaru, alergijski dermatitis

 

Tekst: dr vet. med. Miroslav Bašević, veterinarska ambulanta NORA za magazin Pas

Svi smo jedva dočekali prve lepe dane, a pogotovo naši ljubimci, jer šetnje postaju duže. Međutim, s toplijim vremenom dolaze i novi problemi kojih bi trebalo da bude svestan svaki vlasnik psa.

Krpelji i buve su većini vlasnika pasa dobro poznati „neprijatelji“, ali ono što mnogi ne znaju je da bi zaštita od ovih napasnika trebalo da se sprovodi tokom cele godine. U praksi je bilo slučajeva da nam pas sa „zakačenim“ krpeljom dođe usred zime, kada je napolju sneg i temperatura u minusu.

Krpelji mogu na pse preneti uzročnike mnogih bolesti, i u tome se najpre ogleda njihova opasnost. Najpoznatija bolest je svakako babezioza, ranije nazivana prioplazmoza. Simptomi ove bolesti se razvijaju veoma brzo i ukoliko se na vreme ne postavi tačna dijagnoza može doći do uginuća psa. Uzročnici ovog oboljenja se nalaze u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) i mogu prouzrokovati lepezu različitih simptoma- od tek blage malaksalosti i neraspoloženosti psa, do značajno povišene telesne temperature, ikterusa (žutice) i pojave krvi u mokraći.

Buve ne samo da svojim „ugrizima“ nerviraju vašeg ljubimca i mogu da izazovu alergijski dermatitis (FDA – flea allergy dermatitis) koji predstavlja reakciju kože na pljuvačku buve, već mogu da prenesu i jednu vrstu crevnog parazita – pantljičaru Dipilidium caninum. Ovaj parazit sazreva u crevima psa i može da dostigne dužinu i do pola metra. U odnosu na svima dobro poznate i okom vidljive krpelje i buve, postoji još nekoliko prenosilaca bolesti koji se ’’bude’’ s lepim vremenom.

Komarci bi takođe trebalo da se nađu na listi „neprijatelja“ vaših ljubimaca, jer im mogu preneti uzročnike ozbiljnih oboljenja: Dirofilariu immitis (srčanog crva) i Dirofilariu repens (uzročnika kožne dirofilarioze). Dirofilariurepens je parazit koji se može preneti zaraženim komarcem i na ljude kod kojih takođe izaziva oboljenje pod nazivom kožna dirofilarioza (pod kožom se javljaju čvorići u kojima se nalaze odrasli oblici ovih parazita). Redovnom zaštitom pasa protiv komaraca, mi štitimo ne samo naše ljubimce već i nas same, i vodimo računa o opštem zdravlju. Advocate je spot-on preparat koji mi redovno koristimo i preporučujemo kao sredstvo za zaštitu od srčanog crva.

Mušice nisu samo dosadne zbog zujanja i letenja, najčešće oko ušiju pasa, već mogu biti i prenosioci parazita Thelazie ili očnog crva koji se sve češće dijagnostikuje kod pasa i širom Srbije. Ovaj parazit se takođe može preneti i na ljude. Odrasli oblici Thelazie se mogu naći u očima pasa i ljudi. Srećom, više nije potrebno psa uvoditi u anesteziju kako bi se hirurški uklonili odrasli paraziti iz oka, već postoji efikasno sredstvo u vidu spot-on preparata Advocate na bazi moksidektina i imidakloprida koje se nanosi na kožu i uništava Thelazije.

Uprkos „prolećnim opasnostima“, redovna, svakodnevna šetnja je preporučljiva za svakog psa.

Spot-on preparat Advantix kompanije Bayer pruža sveobuhvatnu zaštitu od buva, krpelja, komaraca, mušica, papadača i pavaši. Ima odbijajuće (repelentno) dejstvo na krpelje, komarce, mušice i papadače. Svoje dejstvo na krpelje i buve ispoljava kontaktno, što znači da se aktivne susptance Advantix-a nalaze na površini kože i dlake tretiranog psa, i da svoje dejstvo na buve i krpelje ispoljavaju čim dođu u kontakt s tretiranim psom. Buva i krpelj ne moraju da „ugrizu“ psa da bi došli u kontakt s aktivnim supstancama, već one dospevaju u buve i krpelje putem površine njihovih tela. Preporuka je da se Advantix nanosi jedanput mesečno.

Ukoliko ste ipak pobornik ogrlica, Foresto ispoljava dejstvo na buve i krpelje do osam meseci, vodootporna je i ono što je za mnoge vlasnike pasa veoma bitno – bez mirisa je.

Preventiva je svakako najvažnija, pa naša ordinacija savetuje da se koristi redovna, adekvatna zaštita protiv svih navedenih „napasnika“.

Preporuka je da se sredstva za zaštitu koriste tokom cele godine, odnosno, tokom svih 12 meseci.

Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u radu s kućnim ljubimcima, a pre svega sa psima, možemo sa sigurnošću da kažemo, iako možda vlasniku psa na prvi pogled to ne izgleda tačno, da se preventiva uvek više isplati nego lečenje koje je kod ovih bolesti dugotrajno, i često sa neizvesnim ishodom.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *