naborani psi

Top lista: Ovo su “najizgužvanije” rase u psećem svetu

Ima li šta slađe od tih naboranih njuški i nožica? I mi mislimo da nema 🙂 Zato vam donosimo listu rasa poznatih po svojim neodoljivim naborima 🙂

 

 

  1. Šar pej – ova rasa postala je najpoznatija upravo po svojim naborima (i plavom jeziku). Prosto mame da se “gnjave” i maze. Ali, ne dajte da vas slatki izgled ovih “izgužvanih” loptica prevari. Šar pej je jedan od najboljih i najlojalnijih pasa čuvara. S ljudima i drugim psima moraju se socijalizovati veoma rano.
  2. Francuski buldog – jedna od najomiljenijih rasa širom sveta, i u našoj zemlji. “Frenči” je poznat po svojim “šišmiš” ušima, ali i po preslatkim naborima. Takođe, s obzirom da imaju brahicefaličnu (kratku) njušku, idealni su saputnici u gradskim sredinama jer ne zahtevaju toliko aktivnosti kao terijeri, lovački ili psi ovčari.
  3. Engleski buldog – još jedna preslatka “izgužvana” lopta 🙂 Obožavan širom sveta, najpoznatiji je po svojim naborima i izbačenoj donjoj vilici.
  4. Napuljski mastif – ova grdosija od psa ima nabore od glave do repa, poznat je po svojoj opuštenoj koži. Može težiti i do 68 kilograma! Njegovi vlasnici kažu da uz ovog psa i peškir ide stalno za njim, jer je poznat po balavljenju 🙂
  5. Mops – ovi psi su miljenici sveta. Tu njušku i te buljave oči jednostavno je nemoguće zaboraviti, a i nabori na njihovoj koži kao da zovu da se konstantno maze i “razvlače”.
  6. Gonič svetog Huberta (Bloodhound) – prepoznatljiv je upravo po naborima i krupnim očima. I po tome što balavi, razume se 🙂 Oni su veoma empatični i umiljati psi s neverovatnim njuhom. Čim završi s jelom ili pićem – odmah mu obrišite njušku, inače je “okupati” ceo prostor kapljicama i ostacima hrane.
  7. Bordoška doga – ovaj pas uvek izaziva pažnju zbog svog naboranog lica i prelepe jelenje boje dlake. Veoma je snažan i svojeglav pas, pa mu je potreban vlasnik s autoritetom, nepokolebljivo dosledan u vaspitanju i treningu. Morate mu redovno čistiti nabore na koži, i to je zapravo jedina obaveza kad je reč o nezi njegove dlake. Četkanje jedanput nedeljno je više nego dovoljno.
  8. Mastif – i ova rasa poznata je po “borama” i balavljenju koje nekako uz nabore ide.  Ovaj pas je nežan džin koji će gotovo uvek biti tih, samo izgledom upadljiv član domaćinstva. Veoma je nežan i privržen svojoj porodici. Osim ako vašem domu ne zapreti neka opasnost, jer će se tada razgoropaditi – izvrstan je pas čuvar. Verovatno će biti teži i viši od vas (kad se propne na zadnje šape) pa nije dobar izbor za neiskusne vlasnike.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *