posip

Savet: Naviknite mezimca na posudu s posipom

Mačići bi trebalo da nuždu obavljaju nakon svakog obroka, i tada bi trebalo da ga uhvatite i stavite u posudu s posipom

 

 

Izvor: magazin Mačka

Mačke su izuzetno čiste životinje i veoma brzo uče. Ukoliko živite u prizemlju, ili u kući, mače može da stekne naviku da samo izlazi i svoje fiziološke potrebe obavlja napolju. Međutim, ako živite u zgradi i ne postoji mogućnost da mačka izlazi, onda bi je trebalo naučiti gde je „dozvoljeno” da se obavlja nužda.

Ukoliko želimo da mače odviknemo od neke navike, poput vršenja nužde po stanu ili grebanja nameštaja, obično je dovoljno da pokažemo da to ne odobravamo. Uvek je najbolje koristiti pomagala zahvaljujući kojima ljubimci nauče novu stvar brže i jednostavnije, kao na primer grebalicu ili kutiju za nuždu.

Mačji toalet uvek mora biti daleko od posuda za hranu, na mirnom mestu, čist

Po pravilu bi trebalo da uvek nagradite dobro ponašanje toplim rečima i maženjem, i kad grdite mače zbog neprikladnog ponašanja budite odlučni, ali nemojte da vičete. Na taj način mače povezuje dobro ponašanje s pozitivnim osećanjima i izbegavaće ponašanje povezano s manje prijatnim povratnim reakcijama. Mače će vrlo brzo naučiti razliku između dobrog i lošeg ponašanja.

Mačići nauče da obavljaju svoje fiziološke potrebe gledanjem i oponašanjem svojih majki. Ako vaše mače nije imalo tu priliku, jednostavno ga je tome naučiti. Mačići bi trebalo da nuždu obavljaju nakon svakog obroka i tada bi trebalo da ga uhvatite i stavite u posudu s posipom.

Između pojedinih obroka najbolje je pratiti mače i pripaziti na znakove kojima daje do znanja da mora da obavi nuždu: njuškanje, grebanje, čučanje (uglavnom u uglovima prostorija). Primetite li takvo ponašanje, uhvatite mače i stavite ga u posudu za nuždu.

Perite je pomoću gumenih rukavica i blage sapunice, nikada sredstvima jakog mirisa

Posuda uvek mora biti daleko od posuda za hranu, na mirnom mestu, čista (mačke neće koristiti prljavu), oprana pomoću gumenih rukavica i blage sapunice; nemojte koristiti dezinfekcijska sredstva intenzivnog mirisa jer ona mogu mače da odbiju od korišćenja posude.

Prvih dana posudu čistimo samo vodom, ne sredstvima za čišćenje, da životinja ne bi povezala taj miris sa svrhom posude za nuždu. Takođe je dobro koristiti stalno istu posudu.

Napomena: Trudnice bi trebalo da izbegavaju čišćenje mačjih toaleta.

Naša preporuka je Catsan® higijenski posip

Preporučujemo da koristite pesak Catsan® koji zahvaljujući svojoj posebnoj recepturi upija većinu tečnosti pre nego što se razviju neugodan miris i bakterije.

CATSAN® HYGIENE plus je higijenski posip za mačke koji ne formira grudvice, sadrži higijenske granule s posebno finim porama, napravljene od prirodnog kvarcnog peska i kreča.

TAKO JE LAKO… napunite posudu za posip sa CATSAN® posipom do dubine od najmanje pet centimetara. Uklonite čvrsti otpad posebno svaki dan i redovno zamenite CATSAN® u potpunosti. Ukoliko imate podno grejanje, stavite izolacioni materijal ispod posude s posipom.

Catsan 10L

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *